Mituri si adevaruri despre cafea

Dealungul timpului am tot auzit diferite povesti si povestioare despre beneficiile si efectele cafelei. Unii spun cu patima ca ar dauna sanatatii altii ca ar face bine .. Acum adevarul este undeva la mijloc, nu? Adevarul de fapt sta in … MODERATIE pentru ca la urma urmei tot ce consumam in cantitati mari poate dauna, nu?

Intradevar se spune c-ar provoaca dependenta insa ea in mod normal nu produce dependenta, nefacand parte din substantele cu potential de drog. Prin urmare, consumand doua cesti de cafea pe zi nu veti avea o astfel de problema. Insa cafeaua poate induce indirect un fel de dependenta prin faptul ca ea contine cafeina, o substanta nootropa cu afinitate pentru creier, avand capacitatea de a trece de bariera hematoencefalica si de a patrunde in creier unde isi exercita efectele stimulante pe sistemul nervos. Creierul insa are „umila” capacitate de a crea toleranta la consumul de cafea, in sensul ca receptorii devin insensibili dupa un timp, astfel ca persoana respectiva are tendinta de a creste consumul de cafea pentru a obtine aceleasi efecte stimulative la nivelul sistemului nervos.

Deasemenea se mai spune ca , cafeaua are efect de inlaturare a somnului insa mi-s de parere ca doua cesti de cafea baute in cursul diminetii nu duc la insomnie, aceasta pentru ca timpul de metabolizare al cafeinei in ficat este relativ scurt, avand un timp de injumatartire de 5-6 ore. Asadar, pana seara cafeaua a fost metabolizata si efectele sale nu mai exista!

Am mai auzit de la diferite persoane si ca nu este indicata in sarcina:

Desi s-au efectuat N studii, nu s-a descoperit nici o legatura intre consumul de cafea si afectarea sarcinii. Insa, desigur, teoretic exista unele riscuri, cum ar fi subdezvoltarea copilului, dezvoltarea insuficienta a sistemului nervos al fatului, greutate mica la nastere, tulburari de conceptie, nastere prematura.Aceste lucruri exista doar teoretic nefiind certificate la nicio femeie insarcinata.

Majoritatea oamenilor traiesc si cu impresia ( falsa ) ca,cafeaua nu este buna pentru organism, nu are efecte benefice asupra sanatatii. Cafeaua insa , consumata in doze normale, nu mai mult de doua cesti pe zi, are efecte deosebite asupra sanatatii, precum:

– Imbunatateste tonusul psihic bazal
– Creste starea de alerta, stimuland capacitatea de reactie si adaptare
– Reducerea starii de oboseala, fiind indicata persoanelor ce depun un efort intelectual intens, de exemplu studentilor in sesiune
– Stimuleaza metabolismul general
– Creste capacitatea de memorare si atentia
– Creste capacitatea de lupta a sistemului imunitar
– Este benfica in alergii, scazand capacitatea de eliminare a histaminei
– Este utila in depresii
– Are capacitati antiinflamatorii, aparand organismul de infectii
– Stimuleaza functiile digestive, de purgatie si este de asemenea un usor diuretic
– Este un bun protector pentru bolile cardio-vasculare, boala Parkinson, diabetul zaharat de tip II, cancer, boli hepatice.

 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 9 Comments
 1. Peter spune:

  Un articol pe „gustul” meu!

 2. Baby R. spune:

  cafeaua e singurul subiect la care nu te intrece nimeni. big grin
  nici aia de la Starbucks. hee hee

 3. Torden spune:

  … eu am simtit dependenta in ideea ca… dupa ce m-am lasat de baut constant asa ceva, ma trezeam cu adevarat foarte greu… in cateva ore. Eram buimac. Bine… eu beam o cana dimineata… si inca ceva in cursul zilei.

 4. Creve spune:

  Nici 100 de postări care laudă cafeaua nu or să mă facă să mă apuc de cafea laughing)

 5. ANM spune:

  Ce mai atata in sus si in jos. E buna. Si nu trebuie privita ca pe un drog sau o chestie ce provoaca dependenta. Mai ales, nu trebuie comparata cu tigarile, pe care scrie cat roata carului „DAUNEAZA”, chiar si in doze reduse, chiar si pasiv. laughing
  Long live the coffee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *