Manastirea Hagigadar Suceava. Legenda Hagigadar

Unul din locurile la care mereu revenim cu mare drag cand mergem in Suceava este Manastirea Hagigadar, locul unde ingenunchezi pentru fiecare dorinta. Nu stiu cati suceveni stiu cat e de frumos si linistitor acolo sau cati dintre ei ii cunosc „legenda”. Eu am avut rabdarea sa o ascult prima data cand am mers ( acum 5 ani ) de la un domn in varsta ce „vizita” zilnic locasul de cult. Pentru cei care au ochi sa citeasca:

”  Legenda spune că mănăstirea a fost construită de doi fraţi armeni la începutul secolului al XVI-lea. Aceştia plecaseră cu oile la târg şi au poposit noaptea pe dealul Hagigadar. Este cunoscută ca biserica unde se „îndeplinesc dorinţele“. De altfel, denumirea se trage din cuvintele armeneşti „hagiuc“ (dorinţă) şi „gadarel“ (a împlini). Unuia dintre fraţi i s-a arătat Maica Domnului în somn şi i-a spus că, dacă le va merge bine la târg, să contruiască o mică biserică.

Cei doi fraţi au câştigat triplu faţă de cât îşi propuseseră şi, în semn de mulţumire, au construit lăcaşul de cult. Deoarece au cărat pietrele pentru temelie în genunchi, panta dealului fiind prea mare şi imposibilă căruţelor, aşa s-ar fi născut legenda ritualului specific mănăstirii. ” Ritualul bisericii fiind urcarea dealului bisericii si inconjurarea acesteia in genunchi!

Ceea ce fac sute de oameni ce o viziteaza am facut si noi ,la prima vizita, am urcat dealul manastirii in genunchi, am inconjurat biserica tot in genunchi si i-am purtat pe cei dragi si aflati la nevoie ( noi inclusiv, in acel moment ) in gand, si-n rugaciune. Nu pot spune decat ca ,din fericire, am fost ascultati si am primit „lucrurile” pentru care ne-am rugat.

Ce spune ca „Pana nu vezi, nu crezi.”. Asa a fost si in cazul nostru. N-am crezut pana cand ACEL ceva, imposibil de realizat de noi, de oricine, acel ceva fara solutie si fara cale de iesire, a fost rezolvat… Nu-mi pasa de cum gandesc altii acest lucru, nici de cred sau nu, si de cum (ne) privesc; noi nu avem cum sa nu credem, din moment ce ceva lipsit de rezolvare umana, s-a solutionat.

Curios e ca acolo merg persoane in varsta, carora nu le mai pasa de durerile de sale, de genunchi si alte boli. Oamenii cred atat de mult in puterea lui Dumnezeu incat sunt gata de orice suferinta, merg si se opresc sa se roage si sa puna cate un banut la fiecare colt si nimeni nu sufla o vorba despre dorinta pusa!

Nu este un loc pe langa care ar trebui sa treceti daca vizitati Bucovina. Merita, din toate punctele de vedere.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 18 Comments
 1. coco spune:

  uite ca nici nu stiam de ea…am fost de multe ori la manastiri si biserici in locurile acelea minunate , dar de asta nu stiam…data viitoare nu o ratez !

 2. Liviu Bimbea spune:

  Frumoasă legendă, frumoase fotografii.
  Să ai o noapte liniştită.

 3. elly weiss spune:

  Din pacate nici macar n-am ajuns prin Bucovina sad
  Desi mi-as dori, dar e cam departe…
  Frumoase fotografiile si interesante informatiile.
  Happy WW! happy

 4. pandhora spune:

  frumoasa legenda,emotionant ce ai scris…
  nu am ajuns inca in Bucovina dar trebuie sa ajung…

 5. fosile spune:

  Impresionante imaginile.
  Fiecare.
  Multumesc!
  Sa vina varaaa!

  Noapte buna!

 6. Tury spune:

  La vară am în plan Bucovina!

 7. CARMEN spune:

  intr-adevar trebuie vizitate aceste locuri sfinte!
  frumoase imagini!
  PS: cam multe cuvinte winking

 8. geanina spune:

  frumoase imagini! locuri pline de incarcatura ce trebuiesc vizitate…happy

 9. vienela spune:

  Ati mers in genunchi pe deal? Cum aratau picioarele la final?
  Am o prietena care ma tot invita la mama ei, in Bucovina. Cred ca data viitoare cand pleaca o insotesc.

  • addicted spune:

   M-am legat la genunchi pentru ca aveam (inca am) si probleme cu genunchiul stang si nu voiam mai multe probleme dar nu eram julita sau ceva ,aveam doar urmele de la „bandaj”.
   Sa o insotesti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *