Mos Nicolae – Aducere aminte

 In Romania dar si in alte locuri ale lumii, Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind cel mai darnic personaj religios si ca fiind un ocrotitor al copiilor. Mos Nicolae nu este doar un personaj mitologic, ce aduce copiilor dulciuri sau, daca nu au fost cumininti, o nuielusa, ci este un personaj real.

Poate ca multi dintre voi stiu din cartile de religie din generala povestea lui Mos Nicolae de aceea doar pentru ce care nu o stiu, o voi scrie, asa cum mi-o aduc eu aminte.

Pe vremea preotiei Sfantului Nicolae in cetatea Mira se afla un barbat care si-a pierdut intreaga avere si care nu avea cu ce sa-si hraneasca sau sa-si imbrace cele trei fete pe care le avea. Prin dar divin, Sfantul Nicolae a aflat ca barbatul cugeta sa-si dea fetele spre desfranare ori sa le ucida ca apoi sa-si curme si el viata.

La aflarea acestora, Sfantul Nicolae a strecurat in casa acelei familii, noaptea, o punga cu galbeni, cu ajutorul caruia barbatul a reusit sa-si marite cu cinste fata cea mare. La fel s-a intamplat si cu cea de-a doua fata iar, in cele din urma, cand Sfantul Nicolae a adus un saculet cu galbeni pentru cea de-a treia fata, a fost recunoscut de catre nobilul care se asezase de paza, pentru a-l descoperi pe binefacatorului familie sale.

Jurandu-i Sfantului Nicolae ca nu va spune nimanui despre fapta sa, obiceiul ce s-a pastrat pana in zilele noastre este ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii sa primeasca daruri de la Mos Nicolae, mod care nu se arata niciodata.

Pentru mine e clar ca daca ai apucat cel putin o data ca Mos Nicolae sa iti puna un cadou in ghetute, fie si o nuielusa, nu ai cum sa uiti acele trairi toata viata… Noi nu primeam tablete sau telefoane, primeam portocale pentru ca nu erau la tot pasul ca acum si le pretuiam, ciocolata Scufita rosie, pufarini sau mentosane, dar eram incantati!

Voua ce amintiri va trezeste aceasta sarbatoare?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 18 Comments
  1. Roscata spune:

    Nuieluse big grin, bomboane de alea cu jeleu, invelite in ciocolata si cu ambalaj albastru, rosu sau verde, tii minte?

  2. Minnie spune:

    Vai ce-mi ploua în gura cand ma uit la pufarin si la Eugenia! sad
    Sau halvita! De aia chiar nu am mai mancat de aoroape 3 decenii! happy

    • addicted spune:

      Eugenii sunt si acum doar ca nu mai au acelasi gust.
      Halvaua era singurul dulce pe timp de vara cand parintii ne duceau ( pe mine si pe vara mea ) la tara. Am mancat in perioada aia atat de multa incat acum nici nu vreau sa o vad! laughing

  3. Rolling Ideas spune:

    Eu până la 10 ani am locuit la Iaşi (anii ’80) şi acolo Moş Nicolae nu venea. Prima dată am auzit de Moş Nicolae când am trecut Carpaţii în Maramu’ şi învăţătoarea ne-a întrebat pe toţi ce ne-a adus. Idioată chestie căci, evident, Moşul nu era la fel de bogat pentru toţi copiii, iar la mine nu venise deloc. Dar m-am scos cu o minciună gogonată – i-am zis ce-am primit de ziua mea.

    • addicted spune:

      Serios? Eu tot din Moldova sunt dar m-am nascult in `86 si de Mos Nicolae am inceput sa stiu de prin `90. Suna chipurile la usa seara si ne punea in incaltari ce avea dragul de el ( de regula ce am si zis ).. Era fain sentimentul ca exista cineva care iti pune dulciuri in ghete daca esti cuminte…
      Interesant modul in care ai intors-o tu. happy

  4. Suzy spune:

    Hehe, cutiuta de aia in care luam glucoza (al doilea rand) inca mai am pe acasa. Nu mai e acelasi continut in schimb happy

  5. Mihaela Curea spune:

    Cadourile erau împachetate în hârtie albă, nu se găsea hârtie de împachetat în mii de culori și cu desene, și primeam dulciuri și jucării, cărți, și întotdeauna o nuielușă. Îmi plăceau mult cele argintii sau cele vopsite în alb, și lipite globulețe mici de polistiren.
    Îmi amintesc că părinții mă prosteau mereu, sora mea le era complice, și ne trimiteau în altă cameră și ne dădeau de lucru ceva, sau ne trimiteau în beci și auzeam pași pe holul unde aveam cizmele. big grin

    • addicted spune:

      laughing)
      Da cunosc jocul parintilor si a fratilor mai mari, complici! Dar era fain rau sentimentul ala… Copilasii de acum oare simt la fel? Oare pretuiesc „nimicurile” cand le primesc, asa cum le pretuiam noi?

  6. Mihaela Curea spune:

    Și nu înțelegeam de ce Moș Nicolae nu poate să vină dacă mama e de după masă sau de noaptea la servici? laughing

  7. Ms Pink spune:

    Pe langa dulciuri si toate cele, tin minte ca era vremea telenovelor atunci, si mi-a adus mos nicolae o caseta audio cu Thalia (amor a la mexicana laughing ) si un stilou cu rezerva (abia aparusera si imi doream tare mult unul). Ne dorin atat de mult sa crestem, si din pacate atunci cand o facem, ne dam seama ca nu e nimic din ce ne-am imaginat noi.. I wish I could turn back the time.

  8. Marmotica spune:

    Vaii, cand primeam portocala eram atat de fericita , ziceai ca l-am prins pe Dumnezeu de picior. Unde mai pui ca odata am uitat de mos Nicolae si in dimineata in care se sarbatorea, era cat pe ce sa plec la scoala cu portocala in cizma big grin

  9. […] Sa nu ne aduca nuieluse ca am fost cuminti tot anul… te iubesc Mos Nicolae! Fie ca Mosul Nicolae sa iti aduca clipele cele mai frumoase si fericite din Postul Craciunului, sa primesti cele mai […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *