Istoricul Zilei Femeii

Multi spun ca ziua femeii e ” de cand lumea si pamantul ” si pana acum cativa ani credeam si eu acelasi lucru. Gresit grav! In primul rand se pare c-am avut dreptate, s-a trecut de la o zi a mamelor si una a cadourilor exemplare la o zi a rasfatului pentru sexul frumos deci pentru tot ce inseamna FEMEIE.

In fine, trec la subiect si pentru curiosi “prezint” istoricul Zilei Femeii :

”  In urma cu peste 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sarbatorita prima Zi Internationala a Femeii, in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Peste un milion de femei si barbati au participat in acea zi la manifestatii pentru ca femeilor sa li se acorde drepturi legate de munca, dreptul la vot, educatie si de a detine functii publice. In  1913, dupa consultari si discutii, Ziua Internationala a Femeii a fost mutata pe data de 8 martie. In 1914, femeile din intreaga Europa au manifestat impotriva razboiului si pentru solidaritate intre femei.

In urma Revolutiei din octombrie 1917, bolsevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin sa oficializeze Ziua Internationala a Femeii in Uniunea Sovietica. in cadrul miscarii socialiste, Ziua Internationala a Femeii a capatat tot mai multa recunoastere de la an la an.

ONU a proclamat anul 1975 Anului International al Femeilor, iar perioada 1976 – 1985 a fost declarata Deceniu ONU pentru conditia femeii. In 1977, Adunarea Generala a ONU a oficializat ziua de 8 martie – Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

Unde se sarbatoreste Ziua Femeii? In unele tari e declarata sarbatoare oficiala

In prezent, Ziua Femeii, popularizata mai mult ca “Ziua Mamei” in perioada comunista, este o sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Ziua Femeii este sarbatorita, fara a fi o sarbatoare oficiala, in tari precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia. ”

Mediafax

Cati dintre voi stiau ca la noi toate astea?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Minnie says:

    In Olanda este specificata dar nu si sarbatorita! Aici ziua mamei este sarbatorita oficial, desii cade mereu duminica, exact de altfel ca si ziua tatalui!!

  2. miha.ela says:

    Si in Scotia se sarbatoreste ziua mamei, magazinele sunt pline cu flori, pachetele cadouri cu ciocolata, cosmeticale si alte nebunii femeiesti happy

Leave a Reply

Your email address will not be published.