Totul despre zodii – Ce faceai acum 50 de ani?

Totul despre zodii. Iata ce faceau femeile acum 50 de ani…

Berbec
Asteptai ca pe ghimpi o noua cursa de motociclete cu grupul de prieteni motociclisti, in care nu ti-a fost deloc greu sa te strecori. Mai departe, la acea cursa, macar in atas va trebui sa-ti gasesti loc, daca nu in sa. Iti puneai mari sperante in urmatoarea Olimpiada, cea de la Tokio: poate ca Elena Leustean, care in 1956, la Melbourne, si in 1960, la Roma, luase medalii de bronz, va reusi mai mult. Te certasesi la cutite cu doua colege de serviciu care trageau mata de coada in loc sa-si indeplineasca norma si, din cauza lor, in ciuda eforturilor tale, colectivul vostru devenise tinta a brigazii satirice pe intreprindere. Dar nu-i nimic, o sa-ti schimbi tu incadrarea. Oare ar fi posibil ca femeile sa ajunga sa piloteze avioane?


Taur
Aveai editia princeps din Sanda Marin, si nu pe aceea, ultima, din care comunistii suprimasera tot ce era denumire sau ingredient cu rezonanta frantuzeasca. Gateai si-i ascultai la picup pe Dorina Draghici, Ioana Radu si Trio Grigoriu – dar piesele lor de dragoste, nu prostia aia cu macaralele. Si Dan Spataru, lupul tanar venit in muzica, era bun. Cautai – si reuseai, treptat – sa-ti utilezi casa cu obiecte care fac viata mai confortabila: aragazul cu butelie, cada cu dus. Ah, si un frigider trebuia neaparat, aparusera pe piata de vreo cinci ani, fabricate la noi, la Uzina de Masini Electrice Bucuresti, urmatoarea achizitie va fi deci un Pinguin. Astfel, cand vei iesi la iarba verde, va trebui sa-ti mai iei un termos, pe langa acela care pastreaza cafeaua fierbinte: unul care sa tina limonada sau braga rece.

Gemeni
Erai clienta preferata a libraresei din proximitate. Nu doar cartile i le cumparai pe toate, ci erai si mare consumatoare de mape de plicuri. Prin corespondenta ta cu prietenii de pe alte meleaguri ale tarii, le dadeai de lucru si postasilor. Cand amicele tale plecau pe litoral sau la bai, in luxoasele vile ale industriasilor ajunse pe mana poporului, le promiteai dinainte ca le accepti telefonul cu taxa inversa, doar sa stai cu ele la povesti. Ah, oare ar fi posibil sa se inventeze vreodata un aparat telefonic fara manivela… sau hai, cu manivela, dar fara fir, pe care sa-l porti dupa tine unde ajungi si sa-l folosesti pe saturate?

Rac
Iubitului tau nu exista sa-i trimiti o scrisoare dintre ale carei file sa lipseasca o floare presata. De aceea, cartile cu coperte groase, gen Capitalul, care se gaseau la tine prin casa sedeau pe orizontala, nu vertical in rafturi, avand rol de ierbar. Cand vedeai cum peste piatra cubica a drumurilor se toarna asfalt sau beton si mai ales cand drumurile astea se umplu de automobile care scot fum, te napadea dorul de trasura si sania bunicului. Acum, nu mai are, saracul, nici trasura, nici sanie, nici pe cine sa le traga. Iar oamenii nu mai stau in case cu muscate in cerdac, s-au mutat unii peste altii in noile blocuri, unde vecinii se aud intre ei cum se cearta si cum fac dragoste… Timpul se arata prea grabit cu noi. Vorba lui Dan Desliu, pacat ca nu s-a facut poet romantic: „Clipa,stai, opreste-ti zborul,/ Se pravale compresorul!”…

Leu
Strangeai cu infrigurare bani, trebuia sa pui deoparte mai bine de doua lefuri ca sa-ti iei televizor si sa-ti lasi toti cunoscutii cu gura cascata, sa te invidieze toata strada. Tigarile americane, Lucky Strike sau Virginia, aparute de scurta vreme la debitele noastre de tutun, iti ingreunau insa misiunea sa economisesti, unde mai pui si cate-o iesire la local, sa petreci pe muzica lui Frank Sinatra si Faramita Lambru… Bunica s-a crucit cand te-a vazut ca pleci sa faci plaja intr-un costum format din doua piese. Ei, ce stie bunica, ea e cu „incretirea lungii rochii”, ea l-a prins in viata pe Eminescu…

Fecioara
La tine-n colectiv, luna trecuta, s-au evidentiat trei angajate drept stahanoviste, si tu nu te-ai numarat printre ele. Daca te vei trezi incondeiata la gazeta de perete, daca vor dezbate cazul tau in sedinta, daca nu-ti vor aproba, la vara, loc de odihna in statiunea Vasile Roaita sau cum i-o mai zice, Eforie, ca parca iarasi si-a schimbat denumirea… N-ar fi potrivit ca, dupa modelul brigazilor satirice axate pe critica, sa infiintezi o brigada autocritica? Sa te inscrii la Scoala Populara de Arta? Oricum, poate fi de folos in viata. Americanii, daca n-au venit in 15 ani, nu mai vin ei, si, oricum, mai bine sa nu crezi in americani si sa vina decat sa crezi si sa nu vina…

Balanta
Gasisesi la mama in noptiera vreo zece exemplare diferite din revista Mariana si erai nespus de bucuroasa la gandul ca-ti vei croi niste rochii precum cele purtate cu vreo 15 ani in urma de femeile din aristocatie, fie ea si aristocratia in descompunere. Croitoreasa ti-a facut o mare surpiza, ti-a spus ca i-a promis o verisoara o revista Vogue – din America! – de nici doi ani vechime. In discutiile cu grupul, cautai sa impaci sustinatorii lui Nicolae Labis, marele disparut, cu aceia ai noului ivit autor al volumului Sensul iubirii, Nichita Stanescu. Un ciudat autor! Sau adeptii Volgai cu ai Buick-ului, ai Dorinei Draghici cu ai Ioanei Radu, ai Mariei Tanase cu ai lui Gigi Marga.

Scorpion
Strangeai horoscoape si zodiace dactilografiate sau scrise de mana la indigo, studiai comportamentul oamenilor si incercai sa le descoperi zodia. Tineai la loc de pret operele lui Sigmund Freud pe care izbutisesi sa pui mana, editate in trecutul regim. Nu mai era nicio sfaraiala sa porti pantaloni ca sa sochezi lumea si s-o faci sa te barfeasca, in definitiv George Sand procedase astfel cu un secol in urma. Desi ar mai fi loc de socat chiar cu pantalonii, au ajuns si la noi in tara, din America, nu se stie cum, acei blue-jeans. Da, sa mergi in blue-jeans la serviciu, sa fie stransi pe fund sa crape, asta sfidare a conventionalului! Oricum, nimeni nu va avea curajul sa rada de tine pe fata, toti stiu ca esti foarte bine vazuta la varful organizatiei de partid. Nu ti-a fost deloc greu sa dai de-nteles asta.

Sagetator
Aveai colectia revistei Urzica de la aparitie, de mai bine de zece ani. Dar nu doar umorul oficial propagat il cautai. Cand Brasov a devenit Orasul Stalin, in anii ’50, s-a nascut un banc: acest nume ii fusese initial destinat Sibiului, doar ca o persoana cu rol de decizie a bagat de seama ca n-ar suna prea bine marca „salam de Stalin”. Poanta asta nu te saturasesi sa le-o spui cunoscutilor. Ba chiar si necunoscutilor, cu riscul sa intri la defaimarea statului socialist. Cateva evenimente notabile din ultimii ani, moartea Anei Pauker si plecarea trupelor sovietice din Romania, te faceau sa speri ca regimul se clatina si cade, c-ai sa poti calatori in tari indepartate… Cumparasesi si citisesi pe nerasuflate toate volumele aparute pe rand din ciclul lui Constantin Chirita: Teroarea neagra, Castelul fetei in alb, Roata norocului si Teroarea alba si tare te-ai bucurat cand a mai aparut unul, Drum bun, Ciresari!.

Capricorn
Hm, sa te inscrii in Partidul Muncitoresc Roman? E o cale spre succes, neindoios, o cale adiacenta pregatirii profesionale. Cine se plimba cu Volga neagra, daca nu oamenii cu functie in PMR? Bine, nici un Moskvitch n-ar fi de lepadat, trebuie sa adopti nu doar politica partidului unic, ci si pe aceea a pasilor marunti. Cat de gasculite sunt prietenele tale din copilarie care s-au maritat si stau casnice, cu sapte clase! Daca sotul se dovedeste un bou si merita lasat, cum sa-l lase, unde raman ele, fara mijloace de trai? Iar daca sotul e cel care le lasa – aceeasi situatie. Tu va trebui sa urmezi toate treptele de invatamant posibile si sa traiesti pe picioarele tale. Familiile de la orase sunt, in cele mai multe cazuri, la prima generatie, aia de stiu sa foloseasca aragazul. Patura de sus a societatii e hartanita de tot. Acum e momentul ca o fata cu mintea la ea sa-si cladeasca o cariera!

Varsator
Deplangeai disparitia ultimelor cete de partizani din munti. In caz ca apucasesi si vremea lor de glorie si traiai prin zonele cu pricina, nu pregetasesi sa le duci mancare si ultimele vesti din civilizatie. Inca te uitai pe cer sa vezi daca mai vin americanii aducand cu dansii libertatea si poate chiar anarhia. Te chinuiai sa convingi zodiile celelalte ca primul pas al omului pe Luna, despre care incepuse a se basmi e lucru care se va petrece cu siguranta, poate chiar pana la sfarsitul deceniului. Noi si noi cariere profesionale se deschid femeilor. O sa te faci cercetatoare.

Pesti
Circulase un zvon, mai demultisor, ca regimul asta popular va interzice bisericile sau ca ii va prigoni pe crestini ca-n vremea imparatului Nero, bine ca n-a fost adevarat! Cu greu ti s-au uscat lacrimile dupa ce s-au stins Clark Gable si Gary Cooper, dar iata ca pe aceiasi obraji si-a facut loc si zambetul. Nu, n-apucasesi sa-l vezi pe Alain Delon, jucase intr-un film cu Rocco, ceva, dar iti aratase o prietena o poza a noii frumuseti decupata dintr-o revista straina. Vazusesi insa, la cinematograf, Post-restant si Porto Franco, adica il descoperisesi pe Ion Dichiseanu, si, mai ales, vazusesi Drum nou si S-a furat o bomba, deci aflasesi ca exista Florin Piersic!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Iulia Nanescu spune:

    laughing O Doamne, stiam ca se spune numai de „bine” de zodia mea, dar chiar asa?

    E bine de stiut ca exista zeci si sute de variante pentru a interpreta comportamentul zodiilor.

  2. Rolling Ideas spune:

    Ha, ha, aşteptam ca pe ghimpi o nouă cursă de motociclete. Nicicum nu mă văd în ipostaza asta.

  3. Andera Y spune:

    Cercetatoare?? rolling on the floor Oh, Doamne! Bine… bine. Sa zicem ca am devenit cercetatoare. In ce domeniu m-as baga?… Hmmm…. Ramane de dezbatut. laughing
    Pupici, miss!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *