De Sambata Mare

 In Sambata Mare majoritatea femeilor sunt precum titirezul prin bucatarie iar barbatii ca semaforul in magazine sau trafic. Asta e, de bine de rau de Paste nu se face aceeasi masa colosala ca de Craciun, nu degeaba se spune ca “Craciunul este satul iar Pastele este fudul”.

Deasemenea, in Sambata Mare are loc sacrificiul mielului din care se pregateste: drobul (aici in Bucovina numindu-se cighir), friptura si borsul de miel. Eu recunosc, nu ma bag in bucatarie decat daca mi se cere si doar la lucrurile simple pentru ca altfel risc sa transform bucataria intr-un depozit… Ce-mi place sa fac cu mare drag este pasca si o ador pe cea cu ciocolata!!! Retete nu am sa pun, cu siguranta domnitele isi vor indrepta atentia spre marile bloguri culinare. :P

In Sambata Mare se mai face si ungerea pomilor cu aluat, pentru a le asigura rodirea, semanarea vegetatiei din gradina in aceasta zi dar si pasca speciala realizata pentru animalele din gospodarie. Un moment importat il consider a fi ritualul datului de ajunul marii sarbatori. Este noaptea cand se deschid cerurile, cand ard comorile si cand, in general, practicile magice sunt la ele acasa.

In rest, nu stiu ce traditii mai sunt de Sambata Mare, daca mai aveti completari le astept.

Sarbatori frumoase si liniste va doresc! 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 6 Comments
 1. Larisa says:

  De ce doar femeile sa se invarta precum titirezul prin bucatarie?! laughing La noi acasa ne invartim amandoi. Eu am pregatit ouale, el drobul, sarcinile se impart in mod egal laughing.
  Paste Fercit iti doresc, alaturi de cei dragi tie!

 2. Ruxandra says:

  Aici nu se sarbatoreste nimic, dar sunt cu gandul si dorul acasa. Sarbatori linistite si tie! happy Hristos A Inviat!

 3. Eva says:

  Hristos a Inviat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.