Foto – Cand Marea Neagra e… albastra. De se numeste ” Marea Neagra “ ?

 Weekend-ul trecut am gasit o altfel de Marea Neagra; una clara, curata…. albastra (aproape) ca cerul. Pentru prima data de cand merg la marea noastra, vad efectiv fundul marii. Da, sunt mirata si incantata!

marea neagra aprilie 2016 romania

marea neagra aprilie 2016 romania

fundul marii negre

plaja marea neagra

Si totusi, de ce se numeste ” Marea Neagra „ ?

Marea Neagra era cunoscuta inainte ca Axaina, Pontos Euxeinos, Mare Scythicum sau Megali Thalassa, denumiri date de catre popoarele ce au trait de jur imprejurul ei timp de mai bine de 3.000 de ani. Epitetul “neagra” i-a fost dat incepand cu secolul al 15-lea de catre turci.

Trei ipoteze stau la baza actualei denumiri, toate credibile dar niciuna dintre ele nefiind confirmata cu dovezi solide:

 • cuvantul negruneagra ar putea fi traducerea vechiului cuvant scitic Axaina;
 • neagra ar fi fost culoarea marii in timpul furtunilor, o culoare de altfel caracteristica tuturor marilor in conditii meteorologice nefavorabile dar care ar fi dus la botezul marii dupa aspectul ei;
 • obisnuinta turcilor din acea perioada de a numi punctele cardinale folosind culori: Kara (in traducere “intunecat”) pentru Nord/Miazanoapte; respectiv Ak (in traducere “luminos”) pentru Sud/Miazazi. In sprijinul acestei ipoteze vine denumirea turceasca a Marii Mediterane: Akdeniz, la sud de Turcia. Marea dinspre nord ar fi fost numita prin urmare Karadeniz, tradusa literalmente Marea Neagra in limbile popoarelor moderne de jur imprejurul ei: rusa, bulgara si romana.

Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 19 Comments
 1. Suzana spune:

  Eu am vazut-o de multe ori asa. Cand e soare si e linistita, este superba!
  Mare dor de mare am! happy
  Happy WW!

  • addicted spune:

   Am prins-o si eu cand e linistita dar acum e si mai superba pentru ca a fost curatata si s-au pus strategic alge (benefice!) pentru a o mentine curata si limpede. Poate tine! laughing

 2. ileana-carmen spune:

  Ai dreptate. Marea Neagra era neagra in anii comunismului. Am citit ca s-au facut campanii serioase de ecologizare a marii si s-au (re)introdus o serie de alge care filtreaza apa si astfel in ultimii ani apa a devenit mai limpede si mai albastra. Au aparut si numeroase specii de plante marine si pesti care nu prea mai erau prin zona. E o bucurie ca apa sa fie si la noi albastra ca in alte locuri si sa vezi pestisorii inotand in ea.

  • addicted spune:

   Da, s-au facut multe lucruri frumoase pentru mare, s-au pus si strategic alge pentru a mentine apa curata, si vezi „palcuri” pe ici colea de alge in apa, in unele locuri apa e mai inchisa la culoare tocmai datorita algelor. Chiar ma bucur ca am vazut-o si… altfel!

 3. Zina spune:

  @ileana-carmen: Da, era neagră pe vremea comuniștilor din timpul sciților! Ai brodit-o!

  @addicted: Frumoase fotografii și frumoasă mare cu apa limpede. Mi-a plăcut și mica incursiune prin istoria numelui Mării Negre. Mulțumesc!

  Happy WW!

 4. CălinH spune:

  Bine zis, uneori e atât de albastră!
  Happy WW!

 5. Da, cum s-au luat masuri de curatare a ei, vedem rezultate bune, sunt zone salbatice in care marea e asa cum trebuie semn ca (si) omul strica.
  pup

 6. coco spune:

  iubita noastra mare a inceput sa arate mai bine, este un pic mai curata, s-au depus oaresce eforturi cu asta, deci se poate!

 7. Cris spune:

  Ce poze frumoase!!! Felicitari. happy

 8. Larisa spune:

  Ce frumoasa e ,poae reusim sa nu mai stricam nimic din frumusetile patriei

 9. Ileana spune:

  Mi-e dor de mare! N-am mai vazut-o de mult. Poate anul asta voi avea noroc! happy

 10. […] cuando el Mar Negro es azul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *