5 moduri inedite prin care nu ai incercat sa iti imbunatatesti memoria

 Cu totii ne confruntam la un moment dat cu pierderi de memorie. Unii uita unde au pus cheile de la masina, altii unde au iesit la cumparaturi saptamana trecuta, iar altii isi uita chiar propriile nume. In cazul in care nu este o mahmureala severa sau o pierdere brusca de memorie din cauza unui accident sau al unei boli, atunci cu siguranta merita sa incercam trucurile de mai jos pentru a combate pierderile de memorie, intr-un mod sigur si eficient.

Va propun sa urmarim trucurile de mai jos pentru a ne imbunatati memoria si a stimula productivitatea profesionala in asa fel incat sa fim plini de sanatate si sa ne putem baza pe propria memorie, de elefant. winking
1. Sa invatam ceva nou in fiecare zi. Memoria este ca o masina si anume, daca nu este utilizata zilnic, continutul se pierde. Pentru a ne imbunatati memoria si a ajuta la sedimentarea informatiilor in creier, trebuie sa invatam ceva nou pe cat de repede si des posibil. Nu exista nicio reteta pentru o viata lunga, insa toti oamenii care au trait mai mult decat media de viata au avut un lucru in comun: au folosit mintea in avantajul lor.
Sa invatam un nou dans, un nou limbaj, un joc nou sau orice este atragator pentru noi ne va ajuta sa ne imbunatatim memoria si sa dobandim cunostinte noi in acest proces. Socializarea este de asemenea importanta pentru noi si nu trebuie sa evitam sa cunoastem noi oameni zilnic.

2. Ne folosim de simtul mirosului. Parfumurile sunt extrem de importante pentru noi, nu doar pentru simplul fapt ca miros bine, ci pentru ca ne ajuta sa ne amintim diverse lucruri. Aromaterapia pe baza de parfumuri devine una dintre modalitatile cele mai accesibile pentru a ne imbunatati memoria. Exista extrem de multe studii care s-au dovedit destul de eficiente in acest scop.
Universitatile de medicina si farmaceutica sunt locurile in care cercetatorii au testat eficienta rozmarinului si a mentei in crearea de parfumuri ce ajuta la aducerea in prim plan a unor memorii din copilarie. O multime de parfumuri utilizeaza substante cu o concentratie ridicata de antioxidanti ce ajuta la o mai buna putere de reamintire, prevenind pierderile de memorie cauzate de imbatranire.
Menta are aceleasi beneficii daca este utilizata in compozitia unor parfumuri revigorante de primavara sau vara, ceea ce ma duce cu gandul sa va spun ca in sesiunile de exemane din vara ar trebui sa utilizam un parfum de menta sau sa consumam guma de menta in timpul procesului de invatare si studiu.

3. Sa ne bucuram de natura, nu costa nimic. O plimbare in aer liber este foarte bine venita atunci cand uitam anumite lucruri. Imbunatatirea memoriei se realizeaza si prin admirarea peisajelor naturale pentru a spori puterea congnitiva a mintii noastre.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au testat aceasta teorie pe subiectii carora li s-a cerut sa faca o plimbare in natura si mai apoi sa isi aminteasca de o lista de elemente prezentate. Un astfel de grup a fost rugat sa se plimbe in oras si sa raspunda la aceeasi intrebare. Concluziile studiului au reflectat ca cei care au ales plimbarea in gradina au avut o memorie mai buna, cu un plus de peste 20% de retinere.
Cu siguranta, cercetarile nu se opresc aici, mai ales pentru ca o multime de peisaje si imagini din natura au tendinta de a oferi rezultate uimitoare cu privire la procesul de invatare. Deci, pasionatilor de invatare le este recomandat sa admire peisajele naturale in culori de verde pentru a creste si a stimula memoria. Nu ratati beneficiile unui peisaj verde pentru minte, trup si suflet!

4. Sa ne asiguram ca avem parte de somn suficient. A ne mentine o minte activa pentru a ajuta la functionarea normala a creierului inseamna sa ne mentinem activitatile neuronale concentrate la maxim, in ideea ca acestea sa fie ocupate mai tot timpul. Altfel spus, suprasolicitarea creierului poate crea blocaje si pierderi de memorie in episoade mai lungi sau mai scurte. Pe masura ce dormim, creierul trece de la starea de achizitionare la cea de stocare de informatii.
In timpul fazei de somn denumita miscare rapida a ochilor (MRC), creierul clasifica toate informatiile si evenimentele din acea zi pentru a le lega de alte intamplari si cunostinte deja detinute. O multime de cercetatori studiaza procesul de pierdere al memoriei la batrani pentru a constata care sunt tulburarile ce ar putea sa cauzele pierderi mari de memorie. Un alt studiu a tinut sa evidentieze ca somnul eficient la copii ii ajuta sa invete mai bine si sa repete informatiile cu acuratete.
Cu alte cuvinte, studiile spun ca trebuie sa beneficiem de suficient somn pentru a stimula memoria, indiferent de varsta la care suntem. Asta inseamna ca adultii au nevoie de 8 ore de somn, iar copiii chiar si de 10 ore de somn.

Desigur, calitatea somnului difera de la un individ la altul, insa, cel mai bun mod de a ne aminti de informatiile de care avem nevoie este sa invatam sa le revizuim inainte de a merge la culcare, pentru ca acest lucru va sedimenta toate datele stocate in procesul de memorare. Uite asa devenim masini si unelte de stocare a datelor!

5. Joc, jocuri si joaca. Acest truc util ne ofera posibilitatea de a ne imbunatati functiile cognitive. Jocurile logice si cele de stratgie ne ajuta sa ne concentram mai mult timp, pe cand socializarea ne ofera informatiile utile pentru care creierul investeste efort in retinerea lor. Cele mai bune strategii de memorare privesc jocurile de memorie, sah, sudoku, jocuri si activitati de mima sau completarea de rebusuri. Celulele gri ale creierului nostru ne vor multumi pentru aceste ore de joc si joaca petrecute in compania prietenilor.

Impreuna cu aceste moduri inedite, ne vom asigura ca memoria noastra nu se va pierde si in orice minut vom fi intrebati despre un proces anume, vom fi perfect capabili sa il reproducem cu cea mai mare atentie si implicare. Lista trucurilor pentru a memora nu se sfarseste aici, urmand ca in viitoarele articole sa prezentam alte moduri inedite prin care ne putam imbunatati memoria, aparte de mirosul de parfumuri, natura, relaxare prin jocuri sau odihna intregului corp.


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *