De mici am fost invatati sa nu inghitim gumele pentru ca ” raman lipite de stomac ” ani de zile. Nu vreti sa stiti ce panica imi luam mereu cand, fara sa vreau, inghiteam cate o guma. Eram precum semaforul si asteptam sa-mi simt stomacul… balon. Acum, crescand si iubind in continuare guma, am aflat ce se intampla cu adevarat daca inghiti guma.
Specialistii, adevaratii specialisti (nu britanici), au trasat pasii facuti de sistemul digestiv al organismului nostru pentru a afla,in timp, ca gumele intradevar pot supravietui digestie.
Se pare ca exista trei componente de baza ale digestiei: Prima include procesele mecanice care sunt necesare pentru procesarea produselor alimentare atunci cand îl ingera mai intai, adica mestecat. A doua se concentreaza pe enzimele sau proteinele din saliva si stomac care ajuta la descompunerea acelui aliment. Si nu in ultimul rand sunt acizi, care se dizolva ceea ce a mai ramas in corpul tau.
In mod normal, atunci cand mananci, dintii si limba lucreaza impreuna pentru a sfarma mancarea in bucatele mici. Apoi, miscarile musculare imping alimentele prin tractul digestiv, pana cand acesta este golit in stomac si se amesteca, cu sucurile digestive, dupa cum vedeti mai jos:
Dar, guma nu este un aliment proiectat pentru a fi digerat lin de catre organism cum ar fi alimentele obisnuite. Asta pentru ca, contine fie o baza naturala sau cauciuc sintetic, care este ceea ce ii si confera consistenta aceea de guma. Cauciucul pe baza butil, utilizat in mod obisnuit in guma (precum anvelopele si mingiile de baschet, mmmm?!), este un cauciuc sintetic, care ii si confera acea textura de mestecare ideala.
Probabil ati observat ca guma nu este afectata de zdrobirea ei intre dinti, deci, atunci cand inghiti guma, se misca prin tractul digestiv in stomac intr-o singura bucata, ca in imagine:
In timp ce enzimele sunt capabile de a descompune glucide, uleiuri si alcooli din guma de mestecat, ca in cazul alimentelor regulate, baza de cauciuc din guma este practic imuna la aceste enzime. Drept urmare, o parte din guma ta supravietuieste tuturor incercarilor sistemului digestiv de a o distruge. Auuuuch!!!
Dar, asta nu se intampla doar cu guma de mestecat ci si cu o multime de alte lucruri pe care le mananci, cum ar fi semintele de floarea-soarelui sau de porumb. Totusi, revenind la amenintarile din copilarie, desi guma inghitita este suficient de „rebela” pentru a rezista la procesele digestive, nu opreste muschii din a o distruge in termen de cateva zile. NU ANI! Putem rasufla usurati, guma nu se lipeste de stomac si nici nu sta vesnic acolo.
deci ramane dar nu ani
bun respir usurata
)
Un articol atat de bine explicat si amuzant nu am mai citit de mult.
Sa mai fie!