Pisica mea ma ataca brusc, ce fac

Pisica mea ma ataca brusc, ce fac?

 Una din cele mai des intalnite intrebari este chiar cea din titlu ” Pisica mea ma ataca brusc, ce fac? „. Stim ca felinele sunt facute sa vaneze si sa atace, iar atunci cand suntem in plina joaca, cu ele, trec de „limita” si-si infing coltisorii si gherutele in noi. Deranjant, dureros, frustrant. Te gandesti ca nu ai vrea sa ai mereu o asa pisica, mai ales daca primesti prieteni in vizita.

Aceeasi problema am avut-o si noi cu Noa in primele lui. Prietenii se amuzau cand le spuneam ca imi ataca degetele de la picioare, in plina noapte!!! Nu era amuzant deloc, caci la orice miscare eram atent urmarita de ea si ma ataca. Am cautat varii solutii, singura care s-a prins de Noa, in a o dresa sa fie ” moderata ” a fost : spray-ul cu apa

E cea mai blanda metoda de dezvat, si cu spray-ul cu apa am dezvatat-o sa ne zgaraie, sa atace, sa zgaraie mobila si sa se urce unde nu are voie. Adora la acea vreme perdelele! Ori de cate ori o prindeam ca face ceva interzis, sau apuca sa ma atace, fix in acel moment primea un strop de apa si se dadea inapoi. Am repetat faza de multe ori, pana in punctul in care era nevoie numai sa ma indrept spre spray-ul cu apa si se potolea.

De la 5 luni, de cand s-a dezvatat, nu mai avem probleme. A uitat de perdele, isi toceste unghiile la sisal sau pe un covor din dormitor, iar pe noi ne mai ciupeste doar in joaca. Dincolo de asta, ne-am jucat foarte mult cu ea, dandu-i alte tinte de vanat si am si stimulat-o mintal cu diferite jocuri.

Totusi care e motivul pentru care ele reactioneaza asa, dincolo de instinctul lor ? Daca, de exemplu, sunteti plecati in timpul zilei si pisica va ataca, cand reveniti, exista o sansa buna ca ea de fapt sa se joace… agresiv. „Play aggression” , denumirea folosita in engleza, este pura joaca (din punctul de vedere al pisicii), dar este de multe ori directionata gresit pe tinte nepotrivite si jocul ii poate iesi de sub control. Pisicile care sunt crescute ca singletons (singura pisica sau animal in casa), pisicile intarcate prea devreme, si pisicile care sunt singure mult prea mult timp, se joaca intr-un exces de zel. La pisica, el/ea au nevoie de aceasta joaca pentru a elibera energiea acumulata si simte nevoia de a vana. De multe ori, aceste pisicute urmaresc prin casa oamenii, se napustesc asupra lor ca intr-un atac, si apoi… fug.

Daca la pisicile voastre nu functioneaza cele doua solutii ale noastre, spray-ul de apa si joaca intensa, incercati altceva. Pasi marunti, precum :

  •  A se evita contactul vizual atunci cand pisica este in „starea de spirit” pentru a ataca. Daca te holbezi direct la pisica ta cand pisica este in acea stare, va creste agresivitatea si poate crea chiar atacul. Daca ii evitati privirea, pisica va fi mai calma si astfel atacurile pot fi prevenite. De asemenea, puteti sa clipiti incet cand priviti pisica, mai ales daca pisica este nervoasa in acel moment sau daca ati folosit metode dure in trecut. Prin relaxarea privirii tale si clipind de doua sau trei ori lent, metodic, pisicii (uitandu-se la distanta intre fiecare clipire), ii comunitati non-verbal ca sunteti non-conflictuali.
  • Oricat de tentati ati fi cand sunt micute, NU va jucati cu mainile cu ele! Utilizati intotdeauna jucarii cu pene, sau jucarii mici impaiate, atunci cand va jucati cu pisica. Daca leganati mainile deasupra pisica nu faceti decat sa incurajati pisica pentru a va ataca mainile si va fi foarte dificil pentru ea de a intelege modul in care sa se joace corespunzator cu voi.
  • NU le pedepsiti. Mustrarile, urlatul, inchisul intr-o camera cu orele, sau orice forma de agresiune mult mai rea, vor face ca pisicii voastre sa ii fie frica de voi! Fiti calmi si rabdatori, pisicile pot fi dresate si vorba aia ” Cum le cresti, asa le ai ! „.

In urmatorul articol va voi vorbi despre cum am dezvatat-o pe Noa sa ne trezeasca peste noapte sau foarte devreme dimineata.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Aniela spune:

    Foarte util!

  2. elena spune:

    Te invidiez sincer ca ai reusit , Toto nu cred ca se va dezvata ca are deja 1 an si ii si place apa. sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *