ANEMIA LA PISICI

Anemia la pisici – Cum o depistam si cum o tratam?

 In urma cu, cateva zile un apropiat de-al nostru ne-a povestit ca a trait marea sperietura a vietii, de cand are pisica. Gingiile, limba si nasucul pisicii lui in cateva zile s-au transformat din roz deschis ( cum trebuie sa fie ) in… alb. Si-a dus pisica la medicul veterinar si asa a aflat ca avea anemie, provocata de o boala. Am luat notite si am aflat ca anemia la pisici NU este o boala, ci un simptom al mai multor boli.

 Anemia la pisici – Cum o depistam si cum o tratam?

Printre cauzele anemiei sunt bolile care limiteaza producerea de globule rosii, limitare care distruge globulele rosii sau care duc la pierderea unor cantitati foarte mari de sange. Deasemenea, prezenta parazitilor si a virusilor in sange, a unor tumori sau boli care impiedica coagularea sangelui.

Pisicile care sufera de anemie severa pot avea nevoie de transplant de sange dar din pacate acest lucru nu va vindeca si boala de care sufera.

Cum depistam anemia?

In primul rand vom observa ca pisica este foarte slabita, letargica chiar si obosita. Cum ziceam si mai sus, incepe sa aiba mucoasele palide( limba si gingiile ), nu are pofta de mancare, si nici de joaca; scade in greutate, urineaza cu sange, are pulsul slab, prezinta un zgomot anormal al batailor inimii, gafait excesiv si in cazuri mai grave isi pierde cunostinta.

Cauzele aparitiei anemiei la pisici

  • Infectiile cu paraziti si virusi care se hranesc cu sange, cum sunt ar fi capusele sau parazitii intestinali.
  • Malnutritia cronica
  • Indigestiile de toxine ( Zn sau Tylenol) sau cu otrava pentru soareci. Acestea pot cauza pierderi mari de sange.

Cum se trateaza anemia la pisici

Dupa cum spuneam si mai sus, in prima faza se trataza prin transfuzii cu sange ca apoi sa se trateze boala care a determinat anemia.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Adda spune:

    Sper ca e mai bine acum pisica sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *