operatie sterilizare pisici

Operatia de sterilizare a pisicii – Cand trebuie sterilizata pisica si ce trebuie sa faci dupa operatia de sterilizare

 Am auzit multe povesti cu privire la sterlizarea/castrarea pisicii printre care si cea cu ” o supui la chinuri prin operatie „. Gresit!

Operatia de sterilizare este de scurta durata, foarte putin dureroasa si are numai avantaje pentru pisicile noastre. Medicii veterinari (unii) iti vor recomanda sa iti sterilizezi pisica inainte de primul ciclu, asta intamplandu-se la 5-6-7 luni. Totusi, momentul cand trebuie sterilizata pisica observ ca difera de la un medic la altul. Parerile sunt impartite.

Taietura in sine este cusuta fie cu ate resorbabile, fie cu ate care trebuie scoase dupa 10-14 zile. Noa a fost cusuta cu ate resorbabile si s-a vindecat foarte repede si frumos. Taietura pentru sterilizare este una de mici dimensiuni, in general are intre 1 si 4 centimetri. Aceasta poate fi insa putin mai mare, in functie si de dimensiunea pisicii.

Desigur, operatia de sterilizare nu e un eveniment tocmai placut pentru pisicute, mai ales dupa ce se trezesc din anestezie. Pentru a trece peste acest eveniment neplacut pentru ele mai usor, trebuie sa le acordam maxima atentie si grija. Astfel ca

  • Dupa operatie este recomandat sa iti lasi pisica, cateva ore in grija veterinarului pentru a fi siguri ca nu sufera de efecte secundare in urma anesteziei.
  • In momentul in care aduceti pisica acasa este bine sa o tineti intr-un spatiu cat mai mic, astfel incat sa ii limitati miscarile. Noi am tinut-o pe Noa pe hol, fiind singurul loc unde nu avea unde sa se urce/pe ce sa sara.
  • Dupa ce se trezeste din anestezie, veti observa o stare de ” mahmureala ” , pisica va fi ametita si in mod normal isi va reveni total dupa anestezia generala intre 18-24 h.
  • In tot acest timp, nu lasati pisica in jurul copiilor sau al altor animale de companie. Din cauza anesteziei, pisica este mai predispusa sa atace celelalte animale de companie sau chiar copii care vor sa se joace cu ea.
  • Daca pisica va permite, incearcati sa verificati locul operatiei cel putin o data pe zi pentru a observa aparitia sangelui, scurgeri sau unei roseli excesive. Deasemenea, NU curatati locul operatiei cu nici un fel de solutie si nu o dati cu nici un fel de crema!
  • Daca pisica era la momentul sterilizarii in calduri, este obligatoriu sa o tineti departe de motanii necastrati pentru cel putin 2 saptamani. Deso pisica nu mai poate ramane gestanta, ea inca va atrage motanii pentru o perioada de 2 saptamani.

  Hranirea pisicii dupa operatia de sterlizare

Ca si in cazul nostru, al oamenilor, dupa o interventie, pisica prezenta ameteli si lipsa totala de foame. In cazul acesta nu incercati sa o fortati sa manance si nici nu va panicati daca nu vrea sub nici o forma sa guste ce ii place mai mult. Hrana trebuie introdusa treptat! Puneti-i la dispozitie o portie mica de hrana si apa curata imediat cum se trezeste. Daca mananca si incepe sa vomite, nu-i mai dati mancare pana a doua zi.

Cat se recupereaza dupa sterilizare, pisica trebuie tinuta doar in casa, unde mediul este curat, uscat si cald. Nu lasa pisica sa alerge, sa sara, sa se joace, in perioada de 10 zile de recuperare. NU ii faceti baie si nu o periati!

Dupa cum spuneam, operatia de sterilizare este o operatie usoara si sigura, dar daca totusi apar complicatii precum: gingii palite, diaree, scurgeri de sange din incizie, respiratie geoaie, dificultati de urizare, etc., mergeti la medicul veterinar!

 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Catalina spune:

    Sterlizizati-va oameni buni pisicile ca le faceti numai bine!!!!

  2. Catalina spune:

    Sterilizati va oameni buni pisicile ca le faceti numai bine

  3. Adela spune:

    Operatia le poate salva chiar pentru ca sunt multe boli pe care le pot dezvolta fara ea..

  4. Natalia spune:

    Mai mult le chinui fara sa le castrezi sau sterilizezi!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *