Care este rostul casatoriei?

Care este rostul casatoriei?

Care rostul casatoriei?

In randurile urmatoare am sa postez cateva fragmente despre rostul casatoriei si insemnatatea casatoriei/cununiei religioase; fara sursa caci nu o cunosc, cui ii este cunoscuta, sa ma traga de manecuta.

Printre randuri ne-am regasit relatia (casnicia), si cu siguranta multi altii si-o vor regasi.

“…Vă voi spune trei din ţelurile de căpătâi ale acesteia. Mai întâi de toate, căsătoria este o cale a durerii. Tovărăşia dintre bărbat şi femeie se cheamă „împreună-înjugare” (sizighia), adică lucrarea celor doi cu o sarcină comună. Căsătoria este o împreună-mergere, o porţie comună de durere şi, bineînţeles, de bucurie. Dar, de obicei, şase strune ale vieţii răsună trist, şi doar una vesel. Soţul şi soţia beau din acelaşi pahar al lipsurilor, tristeţilor şi căderilor. La slujba cununiei, preotul le dă noilor căsătoriţi să bea din acelaşi pahar, numit „pahar de obşte”, pentru că împreună vor purta poverile căsătoriei. Paharul se mai cheamă şi „unire”, pentru că ei se unesc spre a împărtăşi bucuriile şi necazurile vieţii.

Când doi oameni se căsătoresc, e ca şi cum ar zice:

Împreună vom merge înainte, mână de mână, prin vremuri bune şi rele. Vom avea ceasuri întunecate, ceasuri de tristeţe, împovărătoare, ceasuri plictisitoare. Însă, în adâncul nopţii, vom crede pe mai departe în soare şi-n lumină.

O, dragi prieteni, cine poate spune că viaţa sa n’a cunoscut clipe grele? Dar nu e lucru mic să ştii că în clipele-ţi grele, în griji, în ispite, vei ţine mâna celui iubit ţie. ”

„Căsnicia”, zice un filosof din vechime, „e o lume înfrumuseţată de nădejde şi întărită de năpastă”. Aşa cum oţelul se căleşte în furnal, aşa şi omul se întăreşte în căsătorie, în focul greutăţilor. Când vă priviţi căsătoria de la depărtare, toate par minunate. Însă când vă apropiaţi, veţi vedea ce multe clipe grele are.

Pentru noi, pentru mine si sotul meu, si cu siguranta nu doar pentru noi, casatoria este o calatorie a dragostei, cu tot ceea ce inseamna VIATA: lucruri bune, lucruri rele, lacrimi de tristete si lacrimi de fericire, momente de extaz si agonie. NU inseamna perfectiune, nu inseamna sa tii cu dintii de orgolii si ambitii, sau suparari; casatoria inseamna ECHIPA, pe viata. In tot si-n toate. Noi, spre marea noastra fericire, facem o echipa grozava, privita de multi cu admiratie. Asa speram sa ramanem mereu!

„Sânt căsătorit” înseamnă că nu pot trăi nici măcar o zi, nici măcar o clipă, fără tovarăşul meu de viaţă. Soţul meu, soţia mea, e parte din mine, din trupul meu, din sufletul meu. El sau ea mă împlineşte. El sau ea este cugetul minţii mele. El sau ea este pricina pentru care-mi bate inima!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 7 Comments
 1. Anonymous says:

  de acord cu totul, asa este in fiecare relatie, si cine spune ca traieste o viata perfecta cu lapte si miere se minte singur. happy

  • addicted says:

   Da. Personal cunosc persoane ce “vand” o imagine perfecta celor care nu-i cunosc, de relatie perfecta, dar dincolo de usile inchise a curiosilor se ascund multe. Desigur, fiecare stie ce traieste, nu sta nimeni la fundul nimanui,dar nu am sa cred in veci in cei care spun ca traiesc perfectiunea. Nu spune nimeni sa-ti expui complet relatia in public pentru a arata exact cum e, dar nici sa vociferezi lucruri ce nu-s reale. happy

   • Natalia says:

    Exact si asta ma duce cu gandul direct la niste cunostinte. Tipa era pe retele de socializare numai cu laude de ce viata traieste ea cu sotul ei, si oamenii credeau ca duce o viata perfecta, o relatie rupta din povesti, ceea ce de fapt si era, fix din povesti, pt.ca in realitatea plangea des, era jignita si acasa si in public, si noi cei care stiam toate astea ne miram de exagerarile ei conturate in perfectiune. Nu zic nici eu ca trebuia sa scrie astea dar nici sa formezi o iluzie asupra relatiei tale perfecte care nu exista………….
    O relatie e departe de perfectiune si asta o face frumoasa si buna.

    • addicted says:

     Stiu ce zici, cunosc si eu astfel de persoane. Nu e gresit sa-ti ” discuti ” relatia SI in tonuri de roz, e gresit sa o conturezi DOAR in tonuri de roz, cand de fapt exista si negru si gri. O relatie nu este nici de departe perfecta, inseamna lupte seculare cu un om care vine in spate cu un bagaj, ca si tine, care se modeleaza dupa tine si tu dupa el, si astea se fac in ANI. Nu cred in schimbari de zile si luni. Sigur, in primele zile si luni e lapte si miere, esti cel mai rabdator, ingaduitor, si crezi ca asa va fi mereu, esti convins chiar, si astea pentru ca te guverneaza fluturasii; in timp… intervine realitatea, intervin ratiunea si pretentiile.
     Cand realiezi SI ca omul de langa tine ,efectiv se naste cu anumite lucruri, ce nu le poate schimba ,literalmente, si incepi sa le accepti in loc sa le mai schimbi, si simti ca poti face asta intreaga viata, abia atunci esti bine. laughing

     • Natalia says:

      Subscriu
      Si inseamna piedici, probleme de comunicare, tristete, momente de cumpana, si tot asa. Cum ai zis si tu, inseamna tot ce este egal cu VIATA.

 2. Catalin twitter says:

  subscriu si daca cineva are impresia ca, casnicia e ca in primele luni sau chiar ca in primii 2 ani ,se inseala, lucrurile se schimba si e firesc.

 3. CatalinTwitter says:

  subscriu si daca cineva are impresia ca, casnicia e ca in primele luni sau chiar ca in primii 2 ani ,se inseala, lucrurile se schimba si e firesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.