Toxoplasmoza, este una din cele mai cunoscute boli parazitare ce se intalneste la toate animalele cu sange cald, in speta – pisica, care este singura gazda definitiva ale acestui parazit.
Toxoplasmoza poate produce „oua” doar daca infesteaza o pisica. Cand este pisica infestata? In momentul in care ingera o prada infestata (sau carne cruda infestata, de pui, de curcan, etc. . ), atunci parazitul este eliberat in tubul digestiv al acesteia.
Cele mai multe pisici infestate cu toxoplasma gondii nu manifesta nici un semn de boala. Semnele clinice apar numai ocazional, atunci cand sistemul imunitar al pisicii nu este capabil sa stopeze migrarea trachizoizilor. De asemenea, boala este mult mai probabil sa apara manifestata clinic la pisicile cu imunosupresie, incluzand puii tineri si pisicile cu leucemie (FELV) sau cele infectate cu virusul immunodeficientei feline (FIV).
Cele mai des intalnite simptome sunt febra, pierderea apetitului si letargie. Alte semne pot aparea in functie de tipul infectiei, acuta sau cronica dar si de localizarea parazitului in corp. In pulmoni, infectia cu T. gondii poate provoca pneumonie cu grade diferite de afectare. Deasemenea, parazitul poate afecta sistemul nervos central, poate provoca afectiuni ale retinei sau al camerei anterioare a ochiului, dimensiuni anormale ale pupilei, si tulburari ale perceptiei luminii, orbire, incoordonare, durere la atingerea ochiului, schimbari de personalitate, invartiri in cerc, capul este aplecat, tremuraturi ale urechilor, dificultati in masticatie si inghitire, convulsii, pierderea controlului defecarii si urinarii.
veterinarconstanta.ro
Si, sa ajungem si la subiectul mult discutat pe toate grupurile de animale de companie, cel mai des pe cele de pisicari cu privire la toxoplasmoza.
Toxoplasmoza la pisici, este un pericol pentru sarcina ta? Daca suntem insarcinate, trebuie sa renuntam la pisica!?
Evident, si cei din jurul meu au o parere despre asta, multe acceptate dar nu neaparat respectate. Vorba aia ” Fiecare stie ce e mai bine si ce responsabilitati poate duce. „, nu trebuie sa vina X sau Y, sa iti spuna sa FACI ceva ce nu traieste pe pielea lui! Si oricum, despre asta este vorba in momentul in care ramai insarcinata, si ai pisica, trebuie sa fii MAI responsabil si atent. Nimic mai mult!
Recunosc, inainte de a ma documenta foarte bine, chiar si avand pisica, eram speriata de gandul acesta, si chiar discutam de ideea de a o trimite pe Noa la „bunici”,pe timpul sarcinii, daca reprezinta un pericol. Repet, asta pentru ca nu eram bine DOCUMENTATA cu privire la toxoplasmoza. Totusi, n-am ramas la stadiul acela si am inceput sa ma documentez mai bine.
Medicii, ani la randul ne-au insamantat ideea ca e periculos sa ai orice fel de animalut de companie cat esti insarcinata, cu atat mai mult o pisica, si, cel mai bine ar fi sa ii dai un sut in fund si, citez „sa pui sanatatea copilului pe primul loc„.
In primul rand, e stupid sa crezi ca cineva, oricat de mare iubitor de animale ar fi, ar putea pune pisica pe primul loc, si nu copilul – sanatatea acestora, cu atat mai putin DACA, pisica reprezinta clar si concret un real pericol. Si nici atunci nu trebuie sa ii faci vant. Solutii sunt, si nu implica neaparat „bombardarea” corpului tau cu pastile. Daca s-ar ajunge acolo, sau la o dezvoltare a unei alergii la copil, atunci da, poti apela sa rude, etc. .
Cei care au animal de companie de ani de zile, cred ca stiu mai bine cat e de greu sa te desprinzi de un MEMBRU al familiei… Te atasezi in cateva zile/luni, dar in ani!? Nu e ” doar un animal „, replica ce-mi fac venele sa explodeze!!! E o fiinta care probabil a facut pentru tine mai mult/e decat a facut un om!
In teorie, pentru cei care nu au pisica, si n-au trait cu una, e simplu, e normal si firesc sa dai pisica, sa scapi de ea, etc. . In practica… habar nu au ca nu e atat de simplu! Privind din exterior totu-i simplu, mai simplu totusi ar fi sa empatizezi si sa intelegi, in masura in care poti, parerea mea. Si, mai ales, sa te abtii de la ” parerea mea este ca…. „, cand nu este ceruta , sau ” eu cred ca mai BINE ar fi sa… „. Nu toti suntem iresponsabili si prosti; gandim totusi rational si stim si noi ce este de facut.
Noa este deparazitata intern si extern, o data la 3 luni, de cand am luat-o. Este vaccinata in fiecare an si nu intra in contact cu exteriorul, decat la geam si cand mergem la veterinar ,sau cand plecam mai mult timp de acasa, si atunci doarme tun in masina. Deci, daca pisica este examinata si ingrijita, nu iese afara sa vaneze sau sa consume diverse mancaruri crude si alterate, nu ar trebui sa va faceti probleme.
Nu sunt insarcinata, inca, dar am avut discutii despre acest subiect, atat cu persoane care au avut pisica si au nascut, cat si cu medicul ginecolog si medicul de familie. Ambele doctorite, ghici ce? Au animale de companie si copilasi bine merci,si btw, sa nu va imaginati ca mi-au periat psihicul sa stau relax dar nici nu m-au bagat in sperieti. Au fost realiste, si mi-au raspuns la intrebari pe care urmeaza sa vi le s/pun si voua.
Pot sa iau toxoplasmoza de la pisica?
Sanse ca oamenii sa fie expusi si sa fie contaminati cu toxoplasmoza, sunt foarte mici pentru ca pisicile infestate nu elimina „oochisti” decat cateva zile in intreaga lor viata. Astfel ca, crescand o pisica cu voi in casa nu inseamna ca automat veti face toxoplasmoza. NU va infectati doar atingand pisica, deoarece ele nu poarta pe blana acesti paraziti, nici daca sunteti zgariati sau muscati de pisica. Parazitii se ” gasesc ” in fecale si de acolo pot fi luate, doar prin contactul cu litiera pisicii. In plus, pisicile tinute in casa nu vaneaza si nu sunt hranite cu deseuri de carne sau carne nepreperata termic. Ajungand la asta, pun si raspund la intrebarea:
Cum se pot infesta oamenii cu Toxoplasmoza gondii?
Daca aveati impresia ca doar de la pisica va puteti infesta cu toxoplasmoza, GRESITI gandind astfel. Ei bine, aflati ca cea mai posibila sursa de contaminare este consumul de carne infestata, insuficient preparata termic, in special de miel si de porc. Deci NU doar de la pisica, asa cum multi neinformati cred si se apuca sa-ti spuna tie, viitoare mamica, ca doar pisica este purtatoare de toxoplasmoza, si sa scapi cat mai repede de ea.
Mai aflati si ca oamenii se pot infesta consumand legume si fructe nesplate. Si la asta ne pricepem cel mai bine, sa consumam ca pe vremea bunicii, alimentele nespalate. Nimic nu mai este ca pe vremea bunicii…
Deasemenea, „ouale” pot fi prezente si in unele produse lactate nepasteurizate, cum ar fi laptele de capra.
V-am lamurit? Sau nici asa nu credeti ca saraca pisica blanoasa, ar putea sa nu aiba nici o vina daca tu iei toxoplasma, ci faptul ca ai consumat carne insuficient de bine gatita, nu ai spalat bine legumele/fructele, etc. !?
Pisicii ii puteti face oricand un test iar daca este depistata pozitiv cu toxoplasmoza, nu va speriati, exista tratament! Deasemenea, si TU ca viitoare mama, cu sau fara pisica, TREBUIE sa iti faci acest test. Orice femeie insarcinata trebuie sa si-l faca!
Cum ne putem proteja de Toxoplasmoza cat suntem insarcinate?
Cum spuneam si mai sus, sa nu intram in contact cu litiera pisica. Sa lasam in baza parterului curatarea acesteia si toaletarea. Daca nu are cine sa se ocupe de aceasta treaba, purtati manusi si spalati-va foarte bine pe maini!
- Nu dati pisicilor carne cruda sau insuficient preparata termic. Nu le dati sa bea lapte nepasteurizat.
- Spalati-va intotdeauna mainile cand va jucati cu pisica sau cand aveti contact cu solul, pardoseala, covoare etc.adica potentiale suprafete contaminate cu „oua”.
- Indepartati fecalele din litiera zilnic si spalati-o des.
- Femeile insarcinate si persoanele imunosupresate nu ar trebui sa spele litiera.
Si, dincolo de pisica, exista si alte reguli care va ajuta sa evitati imbolnavirea:
- Evitati carnea insuficient gatita ( Ea trebuie preparata la temperaura de cel putin 70 grade Celsius pentru 20 minute.)
- Spala bine toate legumele si frunctele proaspete
- Curata foarte bine suprafata de gatit şi ustensilele de bucatarie. Foloseste tocatoare diferite pentru carne si legume
- Foloseste manusi cand gradinaresti
- Nu beti apa decat din surse imbuteliate.
- Respectati regulile BANALE de igiena!
Astea fiind spuse, si cred ca lamurite cu privire la toxoplasmoza la pisici, respirati si bucurati-va in continuare de dragalaseniile pisicii si in timpul sarcinii. Fiti atenti/atente si restul e simplu. Si asa, pisica se poate bucura alaturi de voi de venirea pe lume a noului membru al familiei.
Despre venirea copilului si acomodarea pisicii cu acesta, va voi vorbi in alt articol!
[…] mamici pentru ca indrazneste sa pastreze pisica dealungul sarcinii si dupa nastere , din cauza toxoplasmozei, exista si parerile, foarte impartite, fata de parul de pisica si chistul hidatic. Evident, din […]
[…] mamici pentru ca indrazneste sa pastreze pisica dealungul sarcinii si dupa nastere , din cauza toxoplasmozei, exista si parerile, foarte impartite, fata de parul de pisica, de caine si chistul hidatic. […]
[…] de subiectele despre toxoplasmoza si parul de pisica, eu si sotul meu, ne-am confruntat cu parerile vis a vis de tunsul pisicii. […]
[…] de subiectele despre toxoplasmoza si parul de pisica, eu si sotul meu, ne-am confruntat cu parerile vis a vis de tunsul pisicii. […]