„Esti ceea ce mananci”, cunoastem replica, dar mai mult la nivel de teorie, caci in practica…
Pentru mine nu incape indoiala, alimentatia are un rol esential pentru o buna functionare a organismului. Din interior-la exterior, de la fizic-la psihic. Obiceiurile sanatoase in bucatarie este bine sa le formam din timp, intai pentru noi, ulterior, si in special, pentru copii. Noi le suntem exemple, in tot si-n toate!
Obiceiuri simple si sanatoase in alimentatie
Mananca regulat
Asta era una din „teoriile” tinute de mama, teorie de care am tinut cont,realmente, in momentul in care… am luat proportii, si nu mai eram ok nici cu sanatatea. Asta se intampla inainte sa intru la facultate. In timp s-au schimbat foarte mult lucrurile si m-am tinut scai de obiceiurile simple si sanatoase in alimentatie.
Patru sau cinci mese zilnic, garanteaza organismului compusii nutritivi necesari. Este important micul dejun, care ar trebui sa furnizeze 20-25% din energia de care are nevoie organismul, zilnic. De la fiecare masa nu trebuie sa lipseasca legumele, sub orice forma va place sa le gatiti, mai putin prajite. Deasemenea, nu va dati inlaturi nici de la fructe. Fiti creativi si faceti-va zilnic un mousse de fructe, care poate reprezenta si un quick snack.
Dieta diversificata
E gresit sa tineti un regim draconic, bazat DOAR pe X aliment. Cea mai buna sursa de substante nutritive o reprezinta o dieta diversificata si echilibrata. Daca vomconsuma aceleasi alimente, zilnic, nu facem decat sa ” ii furam ” organismului vitaminele necesare pentru a functiona corect, si, de ce sa nu zic, picam si in monotonie, care atrage ulterior frustrare si anxietate! Nu fugiti de cartofi: piure, fierti la abur sau sub forma de supa crema.
Portii zilnice de legume si fructe
Daca ar fi sa ma intrebati pe mine ce nu-mi lipseste din alimentatie, ZILNIC, v-as spune ca fructele si legumele. Nu exista zi fara salata! Nu concep. Si nu va imaginati ca mananc doar rosii cu frunze. Salata mea este foarte… complexa, cum ar spune o buna prietena. Contine legume, de tot felul, dar si ton in apa, mozzarella, naut fiert, ananas si diverse seminte.
Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) chiar ne recomanda sa consumam zilnic cel putin 400 g de fructe si legume, impartite in 5 portii, in proportie de 3/4 legume si 1/4 fructe. Cum sa nu ne recomande asta? Fructele si legumele sunt elemente ce compun o alimentatie echilibrata indiferent de varsta.
Vitaminele pe care fructele si legumele le contin, ajuta la mentinerea sanatatii organismului si, evident, a bunei-dispozitii.
Metode de preparare a alimentelor
Una din metodele des folosite, de noi, pentru prepararea alimentelor ar trebui sa fie gatitul la abur. Gatitul la abur este vazuta ca cea mai buna metoda de preparare termica a alimentelor. Prin aceasta metoda se reduce practic la minim pierderea de vitamine si compusi minerali valorosi.Personal pot spune ca preparatele gatite la abur au un gust deosebit si isi pastreaza culoarea frumoasa.
Nu e greu sa te tii de aceste obiceiuri simple si sanatoase de alimentatie. Trebuie doar sa vrei asta!
Hai ca intradevar nu e chiar asa de greu, daca vrei.
Totul tine de fiecare individ in parte, daca vrea sau daca se ascunde dupa N scuze imbracate in ” Nu pot „.
nici n-ai cum sa ratezi retele de primavara si e simplu sa te tii de un regim echilibrat si nu un mc intr-o mana si kfc in alta
Buna gluma.