Semnificatia martisorului: firul vietii, rosu-alb

Se pare ca pe toti ,care nu stiau sau care defecti mi-au ” aruncat ” replica ” Nu mai tin minte !! ” ,s-au trezit sa-si puna intrebarea: ” Care e dom`le semnificatia Martisorului ? „. Ohh well, sa vedem : Obiceiul martisorului ( din cate stiu eu, ca ” povesti” , legende sunt multe … ) reprezinta innoirea din pragul primaverii si, in acelasi timp, este legat de Baba Dochia ( n.r : baba aia care-si ” leapada ” cojoacele de ne seaca pe noi cu vremea ,cand buna cand rea laughing ).

In credinta populara martisorul simbolizeaza funia anului care aduna, prin impletirea celor doua fire rosu si alb, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara. In acelasi timp (pe de o parte ) martisorul mai este interpretat ca fiind firul tors de Baba Dochia urcand pe munte si care inseamna firul vietii ,culoarea rosie este data de foc, sange si soare, este atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor este specifica intelepciunii barbatului. Mai pe scurt si mai pe intelesul nostru ,de fapt, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei.

Oricum ar fi, orice am sti cert pentru toata lumea este faptul ca… e 1 Martie, e PRIMAVARA!! Daruiti martisoare, fiti veseli si.. iubiti! happy


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *