Locuri spectaculoase din lume [ 2 ]

„Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr.”

Pornim într-o nouă aventură , de această dată vizităm cele mai impresionante peşteri din lume. Cât de des ne aventurăm în lumea de sub noi?  Veţi spune ca şi mine probabi. “deloc”. Formate de-a lungul miilor, şi chiar milioanelor de ani in unele cazuri, aceste minuni naturale ascunse îşi dezvăluie, în sfârşit, măreţia şi fabulosul acelora care îşi deschid mintea şi inima către ele.

Pentru că îmi iubesc tara, pentru că-mi place să o descopăr şi redescopăr, am să descriu întâi Peştera Urşilor – România

 

” A fost descoperita in 1975, de minerii care dinamitau o cariera de marmura din apropiere. Obiectiv turistic principal al Muntilor Apuseni, Pestera Ursilor se afla in comuna Pietroasa, din judetul Bihor, la alatitudinea de 482 de metri. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite, stalagmite si coloane, dar mai ales prin numarul impresionant de urme si fosile ale ursului cavernelor, disparut cu peste 15.000 de ani in urma. Alaturi de ele, s-au mai gasit in pestera oseminte de capra neagra, de ibex, leu si hiena de pestera. Intrarea este amenajata intr-un pavilion prevazut cu sala de asteptare, casa de bilete, bar, expozitie speologica si standuri cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei. Din lungimea de peste 1.500 de metri a pesterii, doar primii 488, aflati in galeria superioara, pot fi vizitati de turisti. Formatiunile de aici, ale caror forme amintesc de diverse lucruri cunoscute, au primit denumiri ca „Palatele fermecate”, „Lacul cu nuferi”, „Mastodontul”, „Casuta Piticilor”, „Draperiile din Galeria Ursilor”, „Portalul”, „Pagodele” si „Sfatul Batranilor”. Temperatura pesterii este constanta pe intreg parcurusul anului, 10 grade Celsius, iar umiditatea se mentine foarte ridicata, la 97%.

Pestera lui Fingal, Scotia

Este vorba despre o pestera marina de pe pustia insula Staffa, din Scotia. Formata integral din coloane hexagonale din bazalt, pesterea lui Fingal are aceasta dispunere unica gratie modului de depozitare al masei de lava care s-a racit si s-a microrat formand pilastrii supusi mai apoi actiunii de eroziune. Dimensiunea si acoperisul boltit, dimpreuna cu sunetele bizare produse de ecoul izbiturii valurilor, ii dau pesterii o atmosfera de catedrala naturala. Numele sau galic, Uamh-Binn, inseamna „pestera melodioasa”. Pestera are o intrare sub forma de arcada si este umpluta cu apa de mare; cu toate acestea, barcile nu pot intra in ea, vizitarea de catre turisti fiind posibila numai pe jos.

Grotele Kartchner, Arizona, SUA


Parcurg peste 3,5 kilometri pe sub nisipurile desertului din jurul orasului Benson si au fost in totalitate separate de suprafata timp de aproape 200.000 de ani, pana intr-o zi din 1974, atunci cand Randy Tufts si Gary Tenen au devenit primele fiinte umane care au pasit in galeriile grotelor Kartchner. Sistemul de pesteri, desemnat parc statal in 1999, este extrem de fragil, iar existenta sa a fost ocultata pentru cei mai multi oameni, inainte ca o garda adecvata sa fie instalata spre a proteja formatiunile de exceptie din interiorul cavernelor. Impresionante si inedite in cazul acestei pesterii sunt formatiunile fusiforme ce coboara din tavane, denumite „paie de suc”, niste tuburi goale, lungi si subtiri, care picura constant apa calcaroasa. Fiecare picatura depoziteaza o cantitate minuscula de minerale la capatul „paiului” inainte sa cada pe podeaua pesterii. Avand in vedere ca fiecare „coloana” coboara cu aproximativ 2,5 milimetri pe secol, iar cea mai lunga masoara un pic peste 6,4 metri, este usor de dedus ca Pestera Kartchner s-a”dezvoltat”, nederanjata, timp de sute de mii de ani.

Pesterile de Gheata, Antarctica

Muntele Erebus, din Antarctica, este, efectiv, cel mai fierbinte loc al continentului alb, iar atunci cand inghetul absolut intalneste o „tubulatura” fierbinte, lucruri curioase se intampla. Unul dintre rezultatele incalzirii cu aburi a Erebusului il reprezinta furnalele-turnuri de la suprafata si spatioasele pesteri inghetate de sub sol. Si mai exista Limba de Gheata Erebus, ghetarul care aluneca la vale pe povarnisrurile muntelui, in placida Mare Ross, unde interactiunea cu valurile si cu gheata marii creaaza pesteri temporare de o frumusete indescriptibila.

Pesterile Saline Galos, Chicago, SUA

Adanc sub sala de spectacole Jolly Inn din Parcul Portage, Chicago, lumini colorate scalda in radiata lor o scena pe care putini oameni se asteapta sa o admire vreodata. Candva un secret est-european, beneficiile salinelor au ajuns si in suburbiile orasului american. La Pesterile Galos, vizitatorii se relaxeaza pe sezlonguri, inconjurati de stalactite de sare si inspirand aerosoli salini in timp ce sunetul marii, inregistrat, le relaxeaza psihicul. Asa-numita „terapie salina” are legiuni de adepti care se inclina dinaintea caracteristicilor curatoare ale sarii naturale. Fie ca este vorba de sare in sine, de compusii de iod din structura ei sau pur si simplu de atmosfera relaxanta din pestera de sare, in mod cert ea atrage si fascineaza.

Pestera Mamut, Kentucky, SUA

Este una dintre cele mai vechi si cel mai bine cunoscute pesteri de pe teritoriul Statelor Unite. Reprezinta, totodata, cel mai lung sistem natural de asemenea tuneluri din lume, cu o retea ce insumeaza 587 de kilometri de galerii subterane. Transformata in parc national in 1941, Pestera Mamut, care isi datoreaza numele tocmai dimensiunilor colosale, a fost descoperita de colonistii americani spre finele secolului al XVIII-lea, dar le era cunoscuta triburilor de bastinasi de mii de ani. Trasaturile emblematice ale pesterii includ un soi de canal denumit Chiuveta de Cedru si alte formatiuni cu denumiri autodescriptive, intitulate Bulevardul Principal, Niagara Inghetata si Tragedia Grasanului. ”

sursa


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 6 Comments
  1. Mihaela spune:

    Vreau si eu sa vizitez Pestera Ursilor…poate vara asta…Sper sa reusesc.

  2. Malli spune:

    Eu am fost la pestera Ursilor. Este incantatoare insa traseul in interiorul ei e teribil, mai ales daca esti claustrofob. Trebuie sa treci prin spatii extrem de mici, sa faci si mersul piticului ca sa poti trece.
    Eu nu prea m-am bucurat ca am vizitat-o, am inceput sa topai de bucurie de abia cand m-am vazut iesita din ea laughing. E teribil pentru un claustrofob…

  3. Nice spune:

    Nu prea ma atrag pe mine pesterile, din moment ce sunt o fiinta eminamente solara, dar trebuie sa recunosc ca Pesterile Saline Galos sunt fascinante. Momentan nu ma pot lauda decat cu pestera Ursilor. tongue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *