Tipul de personalitate ne înfluenţează sănătatea !?

Am citit de curând un articol în revista online SuperEva.ro despre cum trăsăturile personalităţii pot juca un rol cheie în sănătatea noastră, astfel dacă suntem:

” Voioşi. Omenii mai veseli au şanse mai mari să moară mai timpuriu. Un studiu realizat de specialiştii de la University of California  artă că tinerii care au fost consideraţi de către părinţi şi profesori ca fiind foarte veseli au murit mai timpuriu decât cei care aveau simţul umorului mai puţin dezvoltat. Se pare că persoanele mai veseli subestimează pericolele vieţii şi le poate fi mai greu să se adapteze atunci când lucrurile arată nu chiar bine.

Anxioşi. Suferiţi de tulburări anxioase? Ei bine, aflaţi că riscaţi să aveţi probleme cu tensiunea, potrivit unui studiu de la Northern Arizona University. Şi persoanele care au fobii, de exemplu, frică de înălţimi sau de insecte, pot avea probleme cu inima sau colesterolul.

Agresivi. În această situaţie, specialiştii scoţieni au demonstrat că  oamenii care suferă de arterioscleroză ( arterele îngustate)  au un risc mai mare de a avea o personalitate ostilă. De asemenea, persoanele agresive sunt expuse unui risc mai mare de inflamaţii cronice în organism, ceea ce are legatură cu mai multe afecţiuni, printre care şi inflamaţiile sunt implicate în formarea depozitelor de grăsime din interiorul arterelor.

Altă teorie este aceea conform căreia oamenii ostili reacţionează mai repede şi mai puternic la stres, atât din punct de vedere mental cât şi fiziologic, ceea ce duce la creşterea tensiunii şi a pulsului, astfel sistemul sistemului cardiovascular se uzează mai repede.

Tipul de personalitate agresiv este expus şi unui risc mai mare de episoade recurente de depresii severe, conform unui alt studiu american.
Impulsiv. Cei care au această personalitate se pot îmbolnăvi de ulcer gastric, spune un studiu de la Finnish Institute of Occupational Health. Se crede că oamenii impulsivi au tendinţa de a reacţiona la stres cu rate mai ridicate de acid gastric, declanşând ulcere peptice.

Timid. Persoanele inhibate sunt mult mai vulnerabile în faţa infecţiilor virale, arată cercetările efectuate la University of California.
Optimist. Aceştia trăiesc în medie cu 7,5 ani mai mult decât cei care sunt mai pesimişti, conform studiului efectuat la University of California.
Iar riscul de a muri timpuriu de o boala este cu 55 la suta mai redus in cazul oamenilor optimisti, sustin cercetatorii de la Wageningen University din Olanda, care au urmarit 1000 de oameni.

Exista o teorie conform careia optimismul mareste pofta de viata, in timp ce alta teorie sustine ca sociabilitatea mai mare joaca un rol important; iar acestea pot reduce nivelul hormonului stresului, denumit cortizol. Cercetătorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh susţin că optimismul stimulează sistemul imunitar şi ne protejează de stresul psihologic.

Meticulos. Se crede că oamenii meticuloşi evită riscurile şi au şanse mai mari să adopte şi să păstreze un stil de viaţă sănătos.
Nevrotic. Acest tip de personalitate este asociat cu astmul, durerile de cap, ulcerul gastric şi bolile de inimă, arată un studiu efectuat la University of California.”

Mie mi se par nişte aberaţii pentru că aşa voioasă cum mi-s am şi-o doză de realism iîn mine şi în nici un caz nu subestimez pericolele vieţii dar nici nu îmi pierd timpul “strigându-le”!

Voi ce tipologie de caracter aveţi?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 20 Comments
 1. florin says:

  Am cate ceva din fiecare.O sa fiu plin de boli.laughing))

 2. Roxana says:

  Daca am cate putin din toate ( caci nu pot avea doar o singura trasatura de caracter ), vorba lui Florin, inseamna ca am toate bolile de acolo ? Mie mi se par doar aberatii menite sa stranga cititori tongue

 3. Baby R. says:

  Tipologia mea inca nu a atins pragul cercetarilor. Cand o sa faca aia cunostiinta cu mine, o sa faca cunostiinta si cu o noua tipologie. big grin hee hee

 4. degetel says:

  apropo de zodii,compatibilitati si co.citisem mai demult un articol, ceva de genu “potriviri in dragoste” adica se compara fata vedetelor cuplurilor, a ambilor parteneri, juma de fata unu, juma celalalt si nu stiu cum cica se aseamana la trasaturi happy cauta l ca vreau sa il mai citesc.

 5. Ruxandra says:

  Eu sunt aia optimista. SI uneori vesela.

 6. Diana says:

  Vreun test pentru a descoperi personalitatea, din tipurile astea? laughing

  • addicted says:

   Nu dar iti poti da seama cum esti in majoritatea timpului. “Combinati”suntem toti pentru ca azi suntem voiosi, maine agresivi etc.

   • Diana says:

    Personalitatea e ceva ce nu se schimbă așa ușor. Teoretic cu părți din ea te naști, iar altele după ce se stabilizează, nu se schimbă nicicând. O ai și asta e. Maxim poți să o șlefuiești, dar de pildă un coleric rămâne coleric oricât învață în viață să se controleze.

    Asta cu mâine ești într-un fel, mâine în altul nu ține de personalitate. Starea zilnică, e altceva.

    • addicted says:

     Corect insa eu sunt de alta parere tocmai ca am fost intr-un fel si am ajuns sa fiu…altfel,nu m-am nascut cu nimic ci tot ce ma inconjoara m-a format si personalitatea mi-a fost formata ,mi-am format-o din varii motive. Am fost o colerica ce nu a ramas doar asa si basta!

     • Diana says:

      Sunt anumite componente psihice care sunt din naștere, pentru că până la urmă se lucrează și cu componenta materială, intitulată creier. big grin
      Bine, discuția poate continua oricât, că Psihologia Personalității e complexă și nici ei, marii experți, nu se pun în toate de acord.
      Depinde și de definiri… dar rămân alea standard. Asta cu personalitatea-temperamentul-starea e la fel ca discuție cu încăpățânare-tenacitate-perseverență… privite așa, în termenii uzuali… nu e pentru mulți o delimitare clară deși psihologic există diferențe certe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.