Povestea zilei de 8 martie

Puțini știu că ziua internațională a femeii marchează, de fapt, o comemorare. În urmă cu 100 de ani, într-un incediu dintr-o fabrică din New York, și-au pierdut viață numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declanșat astfel un protest față de condițiile de muncă, iar inițiativă lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind „Ziua Internaţionala a femeii„.

În anul 1910, la Internaționala Socialistă din Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi pe plan internațional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decis că această zi să fie 8 martie.

În țările Europei Occidentale, această zi este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare, transmit agențiile internaționale de presă. În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni, evident nu lipsite de teme și polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății, transmite agenția ANSĂ.

În țările baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei. Copii dăruiesc mici atenţii mamelor iar bărbații oferă flori femeilor care le sunt aproape, în semn de mulțumire, respect și iubire.

sursă: Wikipedia


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
 1. Max Peter spune:

  Eu prefer un gând bun în locul politicii, pentru această zi.

  • addicted spune:

   La fel si eu insa uite ca sunt chestii pe care eu nu le stiam si cu siguranta sunt multi ca mine. Dincolo de partea politica sunt informatii utile pentru cei care vor sa afle ce e dincolo de ceea ce credeau ca inseamna aceasta zi.

 2. Cris-Mary spune:

  Pe asta chiar nu o stiam dragulici .. lectia de istorie..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *