Traditiile de Craciun si semnificatiile lor

 Ziua in care s-a sarbatorit Sfantul Andrei a dat startul sarbatorilor dar si petrecerilor de sfarsit de an. Sarbatoarea preferata a romanilor din aceasta perioada ramane, evident, sarbatoarea nasterii lui Iisus Hristos! Multi gasesc in asta un prilej de a-si revedea familia, de a se odihni iar altii o prefera pentru ca au inca un motiv sa petreaca.

Totusi, Craciunul e perioada care pune in valoare multe dintre traditiile romanesti, pe care majoritatea oamenilor le urmeaza, pentru ca ” asa a facut si mama ” sau pentru ca ” asa stiu ca se face „, insa nu stiu ce semnifica. Voi cunoasteti semnificatia traditiilor din aceasta perioada?

De exemplu, stiati ca:

Mos Craciun 

Mos Craciun era renumit in trecut ca batranul barbos care aducea daruri copiilor foarte saraci. El a ajuns sa poarte costumul rosu, sa traiasca la Polul Nord si sa aiba o sanie trasa de reni, datorita unei campanii de marketing realizata de compania Coca-Cola.

Bradul de Craciun

Traditia impodobirii bradului este mostenita de la nemti, care obisnuiau sa impodobeasca brazii, atat cei din fata casei, cat si cei din interior cu flori si beteala de hartie.

Xmas

Reprezinta prescurtarea de la Christmas si este de origine greaca. Locuitorii Greciei, in loc de Hristos folosesc Xristos.

Taierea porcului

Cunoscuta si sub denumirea de Ignat, traditia este preluata de la Sfantul Ignatie Teofanul. In zorii zile de ignat se taie porcul de Craciun, acest animal sacrificat fiind un substitut al zeului care moare si renaste. Porcul reprezenta un simbol al vegetatiei, pe timpul primaverii, insa in timp, sacrificiul lui s-a transferat in iarna.

Colindatul

Colindatul este cea mai raspandita traditie romaneasca si este compus din texte ceremoniale, formule magice, dansuri, care se interpreteaza atat in case, cat si pe ulite. Persoanele care nu primesc colindatorii incalca regulile acestui obicei si vor resimti efectele magice opuse.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 9 Comments
  1. Minnie spune:

    1. Mos Craciun a fost inventat de Coca Cola! L-au furat de la olandezi pe Sinterklaas (mos Nicolae) si l-au facut Santa Claus cu sticla de coca cola în mana! Plagiatori rau americanii astia!
    2. Da, nemtii au venit cu împodobitul bradului desii la început îl agatau de tavan, deci cu capul în jos!
    3. Nu am stiut de Xmas! Ceva nou!
    4. Cu Ignatul nu stiu cum e dar stiu ca astia de pe aici zic ca suntem barbari! Asa o fii? Ei anesteziaza porcii inainte sa îi taie!
    5. Aici nu se umbla cu colindatul! Habar nu au ce e aia! Eu nu încalc regula, dar daca nu vin? laughing

  2. Ms Pink spune:

    Bai, nu stiu eu foarte multe despre originea traditiilor de Craciun, dar un lucru e cert: chiar si acum, parintii mei ne pun cadourile sub brad, caci eu nu concep sa primesc cadourile in alt mod laughing i don’t care, I want my tree decorated and my presents under it!! big grin (not so) grown-up child laughing

    • addicted spune:

      Asta pana ai sa fii tu parinte si vei pune copilasilor tai care cativa ani buni vor crede in Mos Craciun nu in mami si tati. love struck Atunci nu-ti va mai pasa la fel de mult de cadourile tale de sub brad ci de fericirea lor si cadourile lor. love struck
      Auzi? Poate peste cativa ani ne adunam toti 4 in jurul bradului si ne chemam copilasii sa isi „ridice” cadourile. big grin laughing Sper doar sa nu punem noi bot in pamant si ca cerem cadouri. laughing)

  3. Ms Pink spune:

    Poate peste cativa ani…mai multi asalaughing)) cel putin la noi. La voi, in maxim 3 ani laughing

  4. Mihaela Curea spune:

    Dar de legenda lui Moș Crăciun știți? Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun…http://deweekend.ro/legenda-lui-mos-craciun/
    Cât despre bradul de Crăciun și împodobirea lui – Obiceiul provine de la egipteni, care isi ornau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat de romani, care au folosit, in locul palmierului, brazii.Dar povestea incepe cu adevarat prin secolul al VII-lea, cand un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos!
    http://deweekend.ro/originea-bradului-de-craciun/

  5. […] din livada cu aluat proaspat. De ce? Pentru ca acei pomi sa fie rodnici intregul an ce vine. O alta traditie o reprezinta lasarea pe masa, in noaptea de Ajun, a unui colac si a unui pahar de apa pentru […]

  6. […] de mult strangea Mosu`de-a lungul anului, ca sa fiu eu fericita in Decembrie… Acum ma incanta traditiile de Craciun si simpla prezenta acasa, atmosfera de acasa, colindele si cartofii copti pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *