Cum să pierzi controlul și să îți recâștigi libertatea

Cum să pierzi controlul și să îți recâștigi libertatea

Cum să pierzi controlul și să îți recâștigi libertatea

Postasem o poza zilele trecute pe rețelele de socializare cu mine într-o ipostază care oglindește starea mea de câteva luni – cea de eliberare.

Sunt… pardon, am fost, un om obsedat de control, nu al oamenilor, nici măcar al omului cu, care sunt de 14 ani, ci a situațiilor și a fiecărei virgule din viața mea. Așa sunt majoritatea fecioarelor. Nuts!

Am fost omul ordinei și disciplinei, omul care nu a ieșit din cuvântul părintilor și care a căutat MEREU să îi mulțumească pe ei și pe cei din jur, cu marele sacrificiu de a nu fi eu mulțumită și fericită! Ceva de genul “ mă aflu în slujba altora, mai puțin în slujba mea “. Ceva s-a schimbat când l-am născut pe Thomas, era cumva inevitabil, el avea să devină centrul universului nostru, highlight-ul existenței noastre, însă mai multe a schimbat pandemia de Coronavirus.

Pandemia cred că a fost cea care mi-a trântit cartea asta în față și m-a FĂCUT să o învăț, și nu doar în teorie.

  • Are you trying to control everything? 
  • You cant control me! I’m RONA, bitch!!!

Știți visele alea cretine în care te împiedici de ceva, aer chiar, și cazi în gol? Le-am avut și eu, în mod repetat, ani la rândul. Cădeam în gol, și continuam să cad și să cad. Nu avea sfârșit… În acel moment era înfricoșător. Nu puteam face nimic. Nu aveam nimic de care să mă apuc. Tot ce puteam face era să mă las să cad.

Ei bine, majoritatea dintre noi abordăm viața așa. Este ca și cum am fi agățați de un copac și ne temem să nu cădem, în gol, liber. Vrem să controlăm fiecare aspect al vieții noastre. Așa că ne ținem strâns de obiective, relații și we work on it atât de mult și crunt încât le sufocăm și le omorâm în cele din urmă.

De ce să renunțăm la control?

Libertatea, cea reală, vine din renunțarea la control. Pentru a cădea liber, în gol, trebuie să renunți. A vrea să controlezi TOTUL este echivalent cu a vrea să fii controlat! 

Când încerci să controlezi pe cineva sau ceva, încearcă să conștientizezi că de fapt vrei să fii controlat de acea persoană sau lucru. Din moment ce libertatea ta depinde de persoană sau lucrul pe care vrei să-l controlezi, persoana sau lucrul decide practic cum te simți, nu tu. Deci nu cumva ești de fapt victima și ești controlat de persoană sau lucru? Ba da!

Asta am realizat eu. Ceea ce încercam să controlez mă controla de fapt!

Când mi-am dat seama de asta? Într-o plină erupție dentară a lui Thomas, plus regresie și tantrumuri. Lucruri pe care nu le pot controla deși stresant de mult încercam… 

Ca părinte, stabilim reguli și regulamente pentru copiii nostri. Atunci când copiii nu ascultă, ce simțim? Ne enervăm, ne simțim dezamăgiți sau ne supărăm, nu? Chiar dacă părem a fi cei care dețin controlul, suntem de fapt cei care sunt controlați de copiii. Comportamentele lor ne determină starea de spirit! 

Deci, cum ai putea avea libertate, când vrei să controlezi ceea ce nu poți controla?

Iată cum poți să nu mai (încerci să) controlezi totul și să renunți la asta sau, mai bine zis, iată câteva din lucrurile pe care am inceput eu să le fac pentru a mă elibera.

1. Înțelege de ce îți doresti controlul. Există un motiv “ ascuns “.

Majoritatea oamenilor vor să controleze din cauza fricii. Unii suferă de sindromul inferiorității. Alții se tem de necunoscute și incertitudini. Unii acționează din gelozie, nesiguranță și lipsă de încredere.

Unii se tem să greșească și să pice rău în fața altora sau să dezamăgească… Thats me!

Orice ar fi, abordați temerile sau emoțiile care stau la baza lor. Întreabă-te: „Ce ți-e frică să pierzi eliberandu-te?”

Dă-ți seama că, cu cât vrei să controlezi mai mult, cu atât ai mai puțin control și, implicit, libertate. 

Mulți oameni nu doresc să renunțe la controlul lor, deoarece se tem că, odată ce au dat drumul, vor pierde controlul. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat.

Eliberarea controlului nu este același lucru cu pierderea controlului!

Dorința de control și controlul în sine sunt diferite. Poți ÎNCERCA să controlezi totul, dar asta nu înseamnă că și aveți control. Oamenii care chiar dețin controlul nu încearcă să controleze totul. Știu ce controlează și ce nu. Nu își pierd timpul ingrijorandu-se de lucrurile pe care nu le au sau nu le pot controla! 

2. Renunță mai întâi la lucrurile mărunte.

Dacă ai încercat să îți controlezi fiecare aspect al vieții, este dificil să renunți la toate odată. În schimb, este recomandat să renunți câte la un singur lucru Începe mai întâi cu lucrurile mărunte.

De exemplu, în loc să ai totul în ordine, lasă dezordine pe birou din când în când. În loc să deții controlul unei conversații și a celui care vorbește, permite celorlalți să vorbească și să asculte. Lăsă jucăriile celui mic pe jos! Permite-ți dezordinea ( nu o mai confunda cu mizeria ). 

Este nevoie de practică, my God I know, dar cu cât o faci mai mult și din lucruri banale, cu atât te descurci mai bine cu privire la eliberarea controlului în lucrurile majore.

În momentul în care arde dorința de a controla acel ceva let it. De exemplu, dacă copiii tăi au făcut mizerie în camera lor, nu reacționa instantaneu cerându-le să ridice lucrurile. Lasă-i să fie dezordonati …pentru o clipă. Astfel, practic, întârzii nevoia de control! Le puteți cere oricând să facă curățenie mai târziu. Dar doar pentru moment, renunță la nevoia ta de a controla pentru a vedea cum te simți si ce se întâmplă. Șanse sunt să facă singuri! winking

3. Don’t over plan.

Obișnuiam să îmi planific la maximum fiecare oră din viață. Am avut o listă lungă de lucruri de făcut și am încercat să înghesui cât mai multe lucruri în ziua respectivă. { Vorbesc de viața dinainte de Thomas }.

Ceea ce mi-am dat seama este că abia reușeam toate lucrurile și am fost stresată de asta. Mai mult, am petrecut prea mult timp planificând în loc să FAC lucrurile respective… 

Plus că, eram all over the place și nopțile mi le petreceam fiind companion de suferință diferitelor persoane din viața mea. Jertfă! ?

Ce am învățat ulterior a fost să includ pauze și spațiu în programul meu zilnic și să planific TIMPUL LIBER. Ieșeam zilnic între orele X și Y si ăla era timpul meu/al nostru. În weekenduri ne planificam plecări și în timpul ce rămânea terminam restul sarcinilor. Astea încă le facem, de cănd Thomas a mai crescut și putem pleca cu el.

Acum, avându-l pe Thomas dar ușor revenind la ale mele, dacă cred că pot termina o sarcină într-o oră, de obicei planific două ore. Mai ales pentru scris, uneori sunt blocată, alteori întreruptă de Thomas și nevoile lui. Asta este dincolo de controlul meu și am învățat să nu mai controlez asta, să nu mă mai supăr, frustrez sau enervez.

Practic, îmi acord mult spațiu pentru a avea răbdare și a lăsa cuvintele să curgă în mod natural dar și permit să apară evenimente neașteptate și să-mi incurc programul.

4. Ai așteptări? Învață să le manageriezi

Cu cât aveți mai multe așteptări, cu atât aveți nevoie de mai mult control pentru a vă îndeplini așteptările. 

A crede cu tărie în ceva nu înseamnă că se va și împlini. Ori de câte ori aveți o așteptare, va exista și o probabilitate de dezamăgire. Vă așteptați ca, copiii să se descurce bine la examenele lor, dar ei nu. Vă așteptați să facă ceea ce li se spune, dar nu fac.

Desigur, este firesc să te aștepți ca partenerul să țină minte aniversarea voastră sau prietenul cel mai bun să știe cu virgulă când v-ați născut dar SUNT șanse să și uite.

Oamenii uită să facă lucruri din diverse motive. Nu o transforma într-un „el / ea nu ma iubește” sau „dacă mă iubește, ar avea timp să…” pe scurt, nu fă o dramă. Așteptarea ta creează toată suferința! Acesta este jocul așteptărilor, dacă alegi să joci o faci pe barba ta.

5. Ai planuri dar viața are planurile sale pentru tine

Ni se spune de mici că ne naștem toți cu un drum, cu un DESTIN, și orice facem tot acolo ajungem. Din nou, fiind vorba de control.

Da, viața are un anumit flux. Dacă esti dispus să intri în flux, vei putea călători în flux, dacă te opui fluxului te vei trezit într-un vârtej.

Este ca și cum ai face o plimbare cu roller coaster-ul. Când ești în roller coaster singurul lucru pe care îl poți face este să te predai și să urmărești momentul căderii. Dacă încerci să controlezi, să reziști și să mergi împotriva fluxului natural, vei ajunge să ai cu un junghi după plimbare.

Schimbați-vă viziunea despre viață. Lucrați cu viața și ce vă oferă ea, nu împotriva ei. Dacă credeți că viața este frumoasă și în gradina voastră, nu veți încerca atât de mult să controlați totul. Fiți deschiși la oportunitățile pe care le aduce și acceptați orice vă oferă. Unele lucruri sunt dincolo de controlul tău. 

Controlează doar ceea ce poți controla and enjoy life! Be FREE.


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *