cum e sa fii mama acum

Greșelile mămicilor. Cum e să fii mamă ACUM?

 Cum e să fii mamă ACUM? Cum e să fii mamă MODERNĂ acum? Care e stilul parental în trend? Autoritar sau permisiv?

Mamele din ziua de azi par a merge constant pe coji de ou, după un tipar anume și veșnic după un program. Se setează după toate încă dinainte de a naște. Citesc mult, se informează și își formează o viziunea asupra a ceea ce va fi. Nimic rău în toate astea!

Însă, “socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, ceea ce noi gândeam și credeam a fi o strategie validă înainte de a avea copii, nu dă rezultatele pe care le preconizam și le așteptam. Am I right? Lucrul acesta poate aduce foarte multă frustrare, tensiune și conflicte, atât cu cei din jur, cu noi, cât și în relația cu copilul. Inevitabil!

Când nimic nu iese așa cum “ ar trebui “ se instalează ACEA nemernică frustrare și gândurile că nu suntem/facem de ajuns. Asta este una din greșelile mămicilor! Nu realizează, literalmente, că în multe situații se va mula ea după copil, nu copilul după ea. El e în formare. Există reguli, da, căci copilul trebuie să învețe de mic ce înseamnă respectarea regulilor și disciplina, însă, să NU UITĂM că ei, ca și noi, vor avea propria personalitatea! Nu trebuie să fim nici prea permisivi dar nici să impunem multe reguli. Trebuie să existe un echilibru, așa se spune-n cărți. Cât e de greu de găsit acest echilibru? FOARTE!!! Eu încă nu am ajuns acolo but I give myself time. Sunt mamă pentru prima dată, cu zero experiență în multe.

Proaspetele mămici ascultă prea mult de gura lumii!

O altă greșeală a mămicilor. Ascultă de gura lumii și a internetului. Gura familiei în primul rănd și apoi a celor din jur, care par că sunt atotștiutori.

De ce încă alaptează?

De ce nu alaptează?

De ce îi dai biberon?

De ce nu poartă copilul căciuliță?

Unde-i sunt șosetele?

Când îl ințarci?

De ce nu doarme copilul singur???

“Când” și “de ce” ar trebui să îi privească doar pe părinți și faptul că fac o ALEGERE înseamnă că au gândit-o și AȘA consideră ei că este mai bine pentru copil. Stop being assholes, iar voi, dragelor, dați din cap și faceți ca voi. Gura lumii nici pământul nu o astupă și nu vă cunoaște nimeni motivele sau problemele prin care treceți pentru că de astea nu vă întreabă nimeni.

Mamele se anulează și ÎȘI anulează tot ceea ce fac, axându-se pe ceea ce nu fac.

Ce face o mamă la o primă greșeală? Instant cu gândul anulează TOT ce face, toate nopțile nedormite, toată implicarea în creșterea copilului, toate durerile de sân peste care trece, de spate, de brațe, toate virozele cu ore “dormind” pe verticală. Nu dragelor, faptul că din extenuare, stare de rău sau disperare, ați ridicat vocea sau ați lăsat copilul mai mult la desene animate, nu vă face mai puțin mame, și nici mame rele. Noțiunea de mamă rea pentru mine nu există. Există first time moms, mame nepregătite, mame dezinformate, mame în depresie sau EXTENUATE! Nu se caută scuze și nu îndemn la continuitate, nu, dar există mereu MOTIVE, nu putem ignora asta.

Cauză și efect. Trebuie căutată cauza și, dacă se poate, înlăturată/bandajată/discutată cu specialiști. Întotdeauna există un motiv pentru care…

Mamele COMPARĂ!

Câte kilograme are X bebeluș în comparație cu, copilul dânsei? Ce achiziții la X luni? DE CE copilul ei nu face puzzle la 2 ani ca și copilul vecinului? De ce nu vorbește încă? Plus o mie de alte variante de a compara, o mie de căutări pe Google.

Comparațiile sunt o mare greseală pe care TOATE o facem, doar că în situații diferite. Uităm rapid că fiecare copil are propriul ritm de creștere și dacă nu observăm reale probleme trebuie să ne liniștim. Dacă totuși nu reușiți mergeți la un specialist dar nu mai trăiți din comparații!

Mamele SE COMPARĂ

X-uleasca a născut acum 3 săptămâni și arată perfect.

Perfecțiunea asta poate sta în o lenjerie modelatoare sau o cruntă depresie ce duce la lipsa gravă de mâncare, odihnă sau la o mamă mai norocoasă cu un metabolism diferit. Atâta timp cât nu stăm 24 din 24 la fundul cuiva, ar fi bine să nu tragem concluzii și să ne focusăm pe noi. E greu, oh cât e de greu, dar hei, am purtat în pântece atâtea luni un suflet, it was YOUR PERFECT BABY HOME, să ne acordăm măcar tot atâtea luni pentru a reveni la forma corpului dinaintea sarcinii. Feel good with yourself, YOU ARE GREAT, numărul kg nu te definește iar bebelușului tău cu siguranță nu îi pasă de felul în care arăți. Asta a fost lecția pe care am învățat-o și eu la finalul anului trecut.

În cazul meu, nașterea naturală a făcut ca ale mele coapse să se lățească pentru a face loc copilui să iasă și înapoi nu au mai dat :)), și vizual m-a frustrat multă vreme. Să pierd kilograme dar corpul să rămână la aceeași formă… Greu de digerat, ÎNSĂ am trecut peste. E și o chestie moștenită genetică, un lucru pe care nu îl pot controla, tot ce pot face este să am în continuare grijă de mine. Totuși, am dat naștere, nu am stat închisă într-un Mc Donalds.

Mamele IȘI FAC grave MUSTRĂRI DE CONȘTIINȚĂ!

Mamele consideră că TOTUL trebuie făcut pentru copil, mai mult/e pentru el, mai puține pentru ea. Nu, nu TREBUIE! Ne dăm peste cap ca ei să aibă, să aibă, șiiiiii, ați ghicit, să aibă, când tot ce au nevoie este de atenție, prezență, implicare și părinți sănătoși, fizic și mental!

E absolut ok să ardă dorința de a-l culca mai repede pentru a bea în liniște un pahar de vin, e absolut normal să îți dorești TIMPUL TĂU, e ok să nu ai starea de a te juca, cu copilul tau, și nu te amendează nimeni pentru vasele murdare și teancurile de haine încă neîmpăturite și, mai ales, pentru dorința de a fugi în lume uneori! NU VĂ MAI FACEȚI ATÂT DE MULTE MUSTRĂRI DE CONȘTIINȚĂ. Respirați, aveți dreptul ăsta, you know!?? :)) Nu copilul vi-l ia, vi-l luați singure!

Greșelile sunt omenești, faptul că ești mamă nu te face fără de cusur, vei mai greși, big time, asta nu înseamnă că trebuie să go with the flow ,nu, ci pur și simplu să nu te mai “bați”atât de crunt, să nu mai anulezi tot binele și frumosul, să NU te mai anulezi!

Bottom line, nu vom fi în trend, copilul va avea grijă de asta, nu vom fi mereu calzi, afectuoși, oferind înțelegere si deschidere pentru că, ghici ce, WE ARE only HUMANS, și cu siguranță cei mai buni părinți pentru copii noștri!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 1 Comment
  1. Topor spune:

    Foarte interesante si utile sfaturile! Se vede ca sunteti o mamica cu experienta! Va urez mult succes si spor la scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *